Astazi vom vorbi si vom face o dulceata deosebita in savoare si mai rar intalnita poate si datorita dificultatii sale in preparare.
600 gr. flori de liliac, curatate de ramurele si murdarii (florile de liliac se recolteaza cand sunt mature si inflorite complet si se folosesc pentru aceasta dulceata doar in stare foarte proaspata.Dupa recoltare se scutura de praf, insecte si alte impuritati, se
desprind florilede pe ramurele, se spală cu apa rece din
abundenta, se scutura bine pentru zvantare, si se lasa la loc intunecos pentru uscare definitiva pe un tifon, dupa care se pun intr-un castron ), 10 gr. sare de
lamaie si o lingurita zahar tos pentru frecat florile la fel cum procedam si la dulceata de trandafiri,pentru sirop vom folosi: 1,5 kg. zahar,1 litru apa, 1 baton de
scortisoara , 1 lamaie bio
cu tot cu coaja taiata in feliii si cu samburii inlaturati, un pliculet zahar vanilat
sau 1-2 pastai de vanilie .
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pregatim siropul din zahar, apa, scortiaoara , lamaie pregatita ca mai sus, zahar vanilat sau pastai de vanilie, fierbandu-l la foc mediu pe o sita circa 15-20 minute si spumand daca este necesar. In acest timp frecam florile de liliac peste care am presarat sarea de lamaie sau zeama de lamaie chiar mai bine si zaharul tos, amestecand cu grija de jos in sus pana ce ingredientele pus e s-au topit. Le rasturnam apoi in vasul in care fierbe siropul amestecand usor in sens invers acelor de ceasornic pentru a nu se lipi.Procedura ar trebui sa dureze la un foc potrivit cca. 20-25 minute sau pana ce se leagă. Cand este
gata (se constata facand proba cu picatura), oprim focul, scoatem scortisoara, acoperim cu un servet de bucatarie umed si lasam dulceata sa se raceasca. Atentie se pune rece in borcane foarte curate care se depoziteaza in camara.
Spor la treaba!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere