luni, 12 februarie 2018

Horta (Χόρτα) Vrasta si Vleeta (βλήταo) salate de verdeturi grecesti



Astazi voi prezenta doua salate de verdeturi intalnite in mai toate meniurile tavernelor din grecia dar pe care turistii nu prea le cunosc.
Cuvantul pentru "vegetarian" in greaca este "hortofagos", care se traduce literalmente "mancând buruieni".In mod ironic sau nu in aproape fiecare meniu de restaurant grecesc veti gasi acest fel de salata numit "Horta", care este pur si simplu un castron de buruieni aburite sau chiar oparite , de care foarte multi greci vegetarieni sau nu se bucura mancandu-le. In Grecia "horta" este pur și simplu gatita din orice verdeturi salbatice comestibile (trebuie sa le cunosti, alfel cumperi din alimentara) condimentata cu suc de lamaie si ulei de masline extravirgin, de obicei mancata calduta spre rece . de asemenea puteti adauga si bucatele mici de branza de capra.

Deasemenea mai gasiti si Vleeta sau Amaranhtul preparata din una dintre cele mai vechi plante cultivate si existente si astazi. Aztecii si incașii o plantau si o consumau. De la ea se folosesc atat boabele, traditional in Africa, dar si partea verde, asa cum se intampla in Grecia. Amaranthul este bogata in vitaminele A, K, B6 si C, pe langa faptul ca ne furnizeaza si calciu, fier, magneziu, cupru si zinc. Tulpinile tinere sunt de asemenea comestibile - amintesc de sparanghelul tanar. Vlita pr. VLEE-ta este unul dintre soiurile de  "horta" sau verde bine cunoscuta în bucataria greceasca pentru valoarea sa nutritivă ridicata.

  • ·         Vleeta (βλήταo)  este o reteta simpla: cumparati sau culegeti vlita în timp ce acestea sunt proaspete. Aruncați orice frunze moarta sau galbuie. Umpleti un castron foarte mare cu apa și adaugati niste otet =aproximativ 1 lingura pentru 1 litru de apa si lasati partile verzi sa se inmoaie o jumatate de ora . Astfel partile moarte vor iesi la suprafata chiar daca nu le-ati bagat de seama.  Scoateti-le din castron si aruncati apa. Apoi clatiti-le de doua ori.  Pe masura ce le clatiti, taiati tulpinile mai groase, care se prepara cu 5-10 minute inainte de adăugarea celorlalte frunze.  Fierbeti-le in apa calda si sarata timp de 5 - 10 minute – adaugand mai intai bucatile mai groase pe care le fierbeti timp de 4 minute. Apoi adaugati  restul (bucatile subtiri si frunzele subtiri) si mai fierbeti timp de alte 2-3 minute sau pana cand se inmoaie suficient . Exista doua feluri in care aceasta salata este servita în Grecia. Unul este cu ulei de măsline extra virgin, oțet, sare și lingură de usturoi (numită skordostoumpi - σκορδοστούμπι, care este un dressing vinaigret de usturoi), iar celalalt este cu ulei de măsline extra virgin, sare și suc de lamaie, numit ladolemono. Condimentati in amandoua cazurile cu piper proaspat macinat.  Serviti cald sau rece cu pește sau fructe de mare.

  • ·         Horta (Χόρτα) Vrasta cu suc de lamaie proaspat si ulei de masline.  Aici se folosesc cam orice verdeturi de pe langa casa( spanac, frunze tinere de sfecla, frunze de ridiche , frunze de papadie etc). Este necesarsucul de la o lamaie, 2 linguri de ulei de masline extra virgin, sare si piper dupa gust. Frunzele verzi /proapsete se aburesc sau se fierb pana se inmoaie. Se scurg, se transfera imediat intr-un castron cu apa rece si gheata   pentru a opri procesul de fierbere si pentru a pastra culoarea verde proaspata.  Se vor scurge apo din nou, se vor intr-un castron de servire si se vor stropi cu ulei de masline ( se poate si sa fie trase la tigaie). In primul caz se va acoperi cu un servet si se vada la rece o ora; in al doilea caz se va rasturna din tigaie se va stropi cu zeama de lamaie si se va servi preparatul condimentat cu sare si piper.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere