Ingrediente: 2 kg. carne de porc nu prea slabă (se poate combina și cu 1/2 kg. carne
vită), 2 -3 căpățâni de varză acră cu foi subțiri, 5 cepe, 5-6 linguri
pastă de roșii, 2 cutii roșii tăiate decojite sau 5-6 roșii bine coapte,
1 l. supă de carne ( se fierb niște oase de vacă cu ceva carne pe ele
sau o bucată de rasol cu carne) sau apă, boia de ardei dulce, 200 ml.
ulei măsline extravirgin, o cană orez cu bob rotund (se găsește unul în
magazine care este chiar pentru sarmale), piper boabe și pisat, cimbru,
400 gr. afumătură, sare mai puțintică că este varză dstul de sărată, 1
linguriță
pudra chimion, o linguriță nucșoară măcinată, o linguriță scorțișoară, 1
linguriță coriandru pisat, o linguriță cuișoare pisate bine,o legătură
mentă sau 2 linguri mentă uscată, o legătură pătrunjel, o legătură
cimbru, frunze de dafin, 2 gălbenușuri de ou, un boț de miez de pâine
albă înmuiat în lapte.
Mod de preparare: Carnea se amestecă cu ceapa tăiată fin, cu orezul, cu 300 ml. din supa
de
carne (sau cu apă) cu piperul pisat, coriandrul, chimenul, nucșoara,
scorțișoara,cuisoarele, pătrunjelul, mentă, sarea și puțin
cimbru. Se amestecă bine cu mâna până când sunt înglobate toate
ingredientele. La sfârșit se adaugă gălbenușurile bătute bine și boțul
de pâine. Se nivelează apoi bine în vas și se acoperă cu un strat
subțire de ulei de măsline extravirgin și se da la rece peste noapte. A
două zi se aleg foile de varză tăindu-le în bucăți potrivite (aveți
grijă să decupați partea mai groasă dinspre cotor). Se începe apoi să se
facă sarmalele: punem în mijlocul foii de varză carnea ( în funcție de
mărimea foii ) și împachetăm în formă de cilindru având grijă să
introducem capetele înăuntru. Pe fundul unei oale de ceramică, se pune
varză tăiată fin și bucăți de afumătură după care se așează sarmalele,
între rânduri punând-se roșiile taite, cimbru, piper boabe și foi de
dafin (nu multe cam 2-3 la o oală). Deasupra se pune restul de varză
tocată. Se amestecă pastă de roșii cu restul de zeamă sau apă, se adaugă
boiaua de ardei și se toarnă peste sarmale până când se acoperă. Se mai
lasă la rece câteva ore, după care se pun în cuptor la foc mijlociu
acoperite cu capac și se lasă să fiarbă 2 -3 ore, urmărind din când în
când să nu scadă zeamă prea mult. Sunt mai bune pentru servit a două zi
reîncălzite. Se servesc cu mămăligă , iaurt sau smântână (cine stă bine
cu colesterolul) și ardei iute.
Să aveți poftă bună, Crăciun Fericit și La Mulți Ani!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere