marți, 31 decembrie 2024

Magret de canard à l’orange-Piept de rață cu portocale

Ingrediente: A. 2 piepți de rață dezosați dar cu pielea pe ei, sare marină neiodată și piper după gust.B. Pentru marinadă: sucul  de la 2 portocale  de Sicilia cu pulpă roșie, coaja rasă de la cele două portocale bio, 100 ml. lichior de portocale Marie Brizard (se poate înlocui cu Cointreau, Grand Marnier, Triple Sec etc), 1/4 linguriță de sare marină neiodată, 1/2 baton de scorțișoară, câteva cuișoare. C. Pentru soul caramel3 linguri zahăr brun, marinada anterioară. 50 ml. lichior Marie Brizard (sau înlocuitori), 50 gr. unt de la congelator, piper alb proaspăt măcinat, feliile de la două portocale fară partea albă.

Mod de preparare:

Desfaceți din ambalaj piepții de rață și tamponații cu șervete de hârtir foarte bine, după care eliminați cu o pensetă eventualele resturi de tuleie. Crestați superficial în careu pielea pentru a uțura topirea și scurgerea grăsimii de sub piele când îi vom da la tigaie.

Preparați marinada într-un caston cuprinzător și așezați piepții î ea în așa fel încât să fie acoperiți. Dați la rece peste noapte.

A doua zi înainte de a prepara scoateți din frigider, ștergeți piepții și lăsații cam 1 oră pentru a se zvânta bine și pentru a se încălzi lent până la temperatura camerei pe un grătar (niciodată să nu dați la tigaie/grătar cărnuri  scoase direct din frigider deoarece musculatura acestora se va contractă brusc. 

Când am considerat că s-au zvântat suficient am pus piepții cu pielea în jos în tigaia rece și fără grăsime, după care am dat drumul la foc mediu, încălzind astfel lent carnea, iar grăsimea se va topi lent și se va scurge în tigaie. Din momentul în care  începe să se încălzească carnea lăsați să se facă  patru minute, după care o întoarceți pe cealaltă parte încă două minute (timpi aproximativi și idei-dar în funcție de grosimea cărnii).

Între timp încălziți cuptorul la maxim și lăsați la interior un vas de Jena sa ia căldură. Scoateți piepții din tigaie asezonați cu sare și piper pe amândouă părțile (Sarea va scoate apa din țesuturi și va  ajuta la caramelizare) și  îi mutați în vasul Jena  pe care-l băgați la loc în cuptor aproximativ 6 minute. Și acest timp este ideal și aproximativ. Puteți ține mai puțin dacă vreți ca pieptul să fie mai în sânge, sau să creșteți timpul dacă vreți bine făcut. Totodată timpul este și în funcție de mărimea produsului de copt!

După ce sunt gata, scoateți din cuptor ți lăsați să se odihnească carnea. acoperind vasul cu hârtie de copț și apoi cu folie de aluminiu. Preparatul va avea o frăgezime sporită îm acest fel.

Între timp faceți sosul. Desfaceți în felii cele două portocale și soteți-le partea albă. Într-o tigăiță caramelizați la foc mic 3 linguri bune de zahăr, după care veți stinge cu  marinada de la carne. Adăugați  50 ml. lichior Marie Brizard (sau înlocuitori) și lasați-l să scadă  3 minute. Stingeți focul și adăugați untul foarte rece astfel sosul va deveni omogen, fin și onctuos. Asezonați cu piper măcinat și turnați-l peste piepții de rață. Nu mai trebuie dat la cuptor deoarece piepții nu trebuie fierți în sos ci doar să stea un pic în acesta cât este fierbinte. 

Servirea se face după ce a stat la odihnă în sos când poate fi feliat.

Ca și garnitură puteți avea ce vă place.

Spor la treabă și poftă bună!

duminică, 29 decembrie 2024

Κροθόπιτα, η ηπειρώτικη κρεατόπιτα με ρύζι-Krothópita, i ipeirotikí kreatópita me rípsi-Krotopita, plăcinta cu carne și orez

Κροθόπιτα este o plăcintă festivă. În unele sate se face chiar și pentru  Vasilopita. Ingredientul vedetă este „zigouri” (miel de paște sub 1 an), deși poate fi folosit și mielul obișnuit. În alte regiuni, se face cu carne de cocoș sau chiar de pui.

 

Ingrediente - pentru o tigaie cu diametrul de aproximativ 26 cm.:  1½ kg. carne de miel tânăr (miel sub 1 an. Alternativ, luăm miel „obișnuit”), 5 cepe albe uscate mari,  600 gr. orez Carolina ( în câmpiile fertile din estul Macedoniei se cultivă acest orez Carolina Strymona. Este un orez cu gust deosebit. Este alimentul de bază al bucătariei mediteraneene. Este folosit pentru umpluturi, perișoare precum și multe alte feluri de mâncare.), sare marină neiodată, piper (după gust), 3 - 4 ouă, bătute energic,  2 lingurițe cu unt,  4 foi de plăcintă.

 

Mod de preparare:  Pentru a face această plăcintă, puneți mai întâi carnea într-o oală cu multă apă și puțină sare la fiert. Se degresează până nu mai face spumă, apoi se adaugă ceapa. Lăsați carnea să fiarbă, până se înmoaie, timp de aproximativ 1 oră și jumătate. Preîncălziți cuptorul la 200°C.  Deschideți foile, cu grijă, ca să nu se rupă. Ungeți tava cu ulei de masline sau unt și  întindeți foile (unse și ele)  astfel încât să atârne peste marginile tăvii. Cu o lingura cu fantă, se ia carnea din oală și se așează pe tavă deasupra foilor, în cerc în jurul perimetrului tăvii, aproape de pereți.  Se zdrobește ceapa cu o furculiță și se amestecă cu orezul într-un bol. Întindeți amestecul de orez în centrul tigăii, asezonați cu sare și piper și amestecați bine. Măsurați 1,5 litri de bulion din oală. Dacă este mai puțin, adăugați apă clocotită pentru a ajunge la cantitatea necesară. Îndoiți ușor foile de filo peste umplutură pentru a o acoperi, lăsând orezul expus în centru. Ungeți foile cu unt, turnați bulionul clocotit în centrul plăcintei și puneți tava imediat la cuptor. Coaceți timp de 30-40 de minute, până când orezul începe să absoarbă lichidul și să se umfle. Scoateți tava din cuptor, turnați ouăle bătute peste orez și reveniți la copt pentru încă 15-20 de minute, până când orezul este fraged și foile devin maro auriu. 

Servirea: Lăsați plăcinta să se odihnească pentru scurt timp înainte de a o tăia în bucăți triunghiulare, asigurându-vă că fiecare bucată include o porție de carne și orez. 

Spor la treabă și poftă bună!

Ελληνικό χοιρινό φρικασέ με αντίδι σε κρεμώδη σάλτσα λεμονιού- Ellinikó choirinó frikasé me antídi se kremódi sáltsa lemonioú-Fricassee de porc grecesc cu andive în sos cremos de lămâie

Acest Frikassee de porc în stil grecesc este un fel de mâncare care întruchipează esența bucătăriei mediteraneene, preparat cu andive în sos cremos de lămâie. Poate fi făcut cu carne de porc, miel sau pui, gătit cu o abundență de andive și țelină și apoi amestecat într-un sos cremos de ou-lămâie (avgolemono), care echilibrează gusturile. Înrădăcinat în moștenirea culinară greacă, acest fel de mâncare este un amestec reconfortant de carne  fragedă, legume consistente și un sos cremos, care este perfect pentru mesele de familie sau ocaziile speciale. Este o rețetă care a fost transmisă de-a lungul generațiilor, captând esența mâncărurilor grecești gătite în casă.

 Să ne apucăm de gătit!

Ingrediente pentru 4-5 porții: 

A. pentru preparare de bază2 linguri ulei de masline extravirgin, 

0.7 kg. gulaș de porc sau combinație de cărnuri de porc, 4 tulpini de Apio cu frunze, 2  andive, 2 cartofi medii, curățați de coajă și tăiați în sferturi, 1 ceapă mare albă- rasă, 2 legături ceapă verde, 1 țelină rădăcină tăiată cubulețe+ frunze tăiate grosolan, ½ cană mărar proaspăt, tocat mărunt, câteva foi de salată, sare de mare neiodată/piper alb, o cantitate generoasă după gust/B. pentru sosul Avgolemono:2 ouă, 1 linguriță făină sau amidon de porumb, ½ cană suc de lămâie proaspăt stors+coaja rasă, 1 cană zeamă de carne sau apă.

 

 Mod de preparare: A. Pregătiți ingredientele: Începeți prin a tăia bazele de la andive și  aruncați orice lăstari stricați, spălați bine lăstarii buni și tăiați în jumătate. Apoi, scoateți tulpinile cu frunze de pe țelină pe care o tăiați cubulețe iar frunzele grosier. Tăiați și tulpinile de apio. Tăiați ceapa cubulețe, tăiați și ceapa verde și grosier salata, mărunțiți mărarul și tăiați cartofii pe care-i veți înmuia în apă pentru a preveni colorarea lor. B. Prăjiți carnea: Încălziți uleiul de măsline la foc mediu într-o oală adâncă, cu bază largă. Adăugați carnea, condimentați cu sare  și piper și prăjiți până când toate părțile se rumenesc ușor după care scoateți din oală. C. Sotare legume: Adăugați ceapa inclusiv cea verde, frunzele de țelină, mărarul, andivele, apio și țelina în aceeași oală, condimentând cu sare de mare și piper. Se călește la foc mediu timp de 6-7 minute, amestecand des. D. Între timp, fierbeți un ibric cu apă. Întoarceți  carnea  în oală și turnați apa clocotită peste amestec, adăugând cât să acopere amestecul. Acoperiți oala cu un capac, reduceți focul și fierbeți timp de 15 minute. E.Adăugați cartofi: adăugați cartofii în oală, împingându-i sub carnea de porc, astfel încât să se gătească în lichid. Acoperiți din nou cu capac și gătiți încă 30 de minute. Dacă este necesar, adăugați mai multă apă clocotită pentru a vă asigura că există suficient lichid. Cam la junătatea timpului adăugați și frunzele de salată. F. Pregătiți sosul Avgolemono: După ce carnea, andivele și restul sunt fierte, luați oala de pe foc. Folosiți o oală de supă pentru a scoate cel puțin 1 cană de lichid de gătit, lăsând-o deoparte să se răcească timp de 2-3 minute. Acoperiți oala pentru a menține mâncarea caldă. Veți folosi acest lichid pentru a face sosul avgolemono. Se separă gălbenușurile de albușuri și se bat separat  gălbenușurile până devin albe iar albușurile până devin o bezea groasă. Combinați gălbenușurile cu albușurile și amestecați ușor pentru a se încorpora. Se toarnă sucul de lămâie în bol încet și alternativ cu sucul din oală. Imediat ce amestecul este încălzit, turnați ou-lămâie în oală. Ținând-o de cele două mânere, amestecați-o, puneți-o din nou pe foc să fiarbă adăugați coaja rasă de lămâie și mâncarea este gata.

!!!!!Se poate face doar cu galbenusuri sosul avgolemono: bateți gălbenușurile într-un castron împreună cu 1 lingură amidon de porumb dizolvat înntr-o 1 cană de apă. Apoi, continuând să bateți, adăugați sucul de lămâi alternativ cu zeama de carne, până când amestecul ou-lămâie devine destul de călduț. Îl turnați în oală și îl amestcați imediat cu mișcări circulare, astfel încât să ajungă peste tot. Puneți oala pe foc apo 2 minute, amestecând ca să nu se lege oul și mâncarea să nu se lipească. 

!!!!!Măriți cantitatea de lămâie după preferințe. De asemenea, creșteți cantitatea de amidon de porumb dacă este necesar.


Spor la treabă și poftă bună!

sâmbătă, 21 decembrie 2024

Prăjitură cu iaurt,lămâie și afine

Răsfățați-vă la mic dejun cu această prăjitură  cu iaurt, lămâie și coajă de lămâie dar  și afine și făcută cu iaurt grecesc gras!

Ingrediente pentru 12 porții: A. Pentru aluat:1 1/2 cană de făină universală,2 lingurițe praf de copt, 1/2 linguriță sare marină neiodată, 1 cană iaurt grecesc 10%, 1 cană zahăr granulat, 3 ouă, 2 linguri coajă de lămâie, 1 linguriță extract de vanilie, 1/2 cană ulei vegetal,1 1/2 cană de afine proaspete sau congelate, 1 lingură făină universală/



B. Pentru siropul de lamaie:
1/3 cană suc de lămâie proaspăt stors,1 lingura zahar granulat/ C.Pentru glazura de lamaie: 1 cană de zahăr pudră, 1/4 cană suc de lămâie proaspăt stors, 1 linguriță extract de vanilie, lapte la nevoie, pentru a regla consistenta glazurei

 

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la o temperatură de 175°C. Ungeți bine o tavă de chec de 22 × 11,5 × 5 cm folosind unt sau un spray cu ulei de gătit. Pudrați ușor cu făină. A. Preparare amestec de ingrediente uscate: Într-un castron mare, cerneți împreună 1 1/2 cană de făină universală, praf de copt și sare. Odată combinate, puneți deoparte.B. Preparare amestec umed de ingrediente: într-un castron separat, amestecați iaurtul grecesc, zahărul granulat, ouăle, coaja de lămâie, extractul de vanilie și uleiul vegetal până când amestecul obține o consistență netedă. C.  Combinarea amestecurilor umede și uscate: Introduceți treptat amestecul de ingrediente umede în amestecul de ingrediente uscate, amestecându-le până când se combină uniform. D.  Preparare afine: Într-un castron mai mic, pudrați ușor afinele cu 1 lingură de făină universală. Această procedură asigură că afinele rămân suspendate în aluat și nu se așează pe fund. Ulterior, puneți afinele în aluat cu grijă. E.  Coacerea: Transferați aluatul pregătit în tava de chek. Puneți tava în cuptorul preîncălzit și lăsați-o să se coacă aproximativ 50 de minute. Cu toate acestea, este esențial să rețineți că timpul precis de coacere poate varia în funcție de tipul cuptorului. Este recomandabil să verificați gradul de pregătire al pâinii introducând o scobitoare în centrul acesteia. Dacă scobitoarea iese curată, procesul de coacere este complet. În unele cazuri, timpul de coacere se poate extinde până la 1 oră și 10 minute.  F. Preparare sirop de lămâie: În timpul procesului de coacere, pregătiți siropul de lămâie. Într-o cratiță mică, combinați sucul de lămâie proaspăt stors și zahărul granulat. Se încălzește amestecul până când zahărul se dizolvă complet și lichidul devine limpede. Puneți deoparte pentru utilizare ulterioară. G. Răcirea pâinii: După coacere, scoateți din cuptor și lăsați să se răcească în tavă timp de aproximativ 10 minute. După aceasta, transferați  pe un grătar, asigurându-vă că gratarul este poziționat peste o foaie de copt. Cu o frigaruie sau o scobitoare, intepam  in mai multe locuri, apoi turnam uniform peste  siropul de lămâie preparat. Lăsați  să se răcească complet. H.  Aplicare glazură de lămâie: Pregătiți glazura de lămâie amestecând zahărul pudră, sucul de lămâie proaspăt stors și extractul de vanilie. Dacă glazura pare prea groasă, se poate dilua cu lapte, adăugând câte o lingură până când se obține consistența dorită. Odată ce chekul s-a răcit complet, poate fi stropit uniform cu glazura de lămâie. După ce  glazura s-a întărit, chekul este gata pentru a fi feliat și servit.


Opțiuni de stocare: Păstrați acest chek  delicios într-un recipient ermetic. Îți va rămâne bun de servit timp de 3-4 zile la temperatura camerei. Sau, puteși da la  frigider, care  o să prelungește viața produsului pentru aproximativ o săptămână. Te gândești pe termen lung? Congelați feliile, dar nu uitați să glazurați după decongelare!

Spor la treabă și poftă bună!

luni, 16 decembrie 2024

Μελιτζάνες ιμάμ-Melitzanes imam (Imam Bayildi)

Melitzanes Imam-
Μελιτζάνες Ιμάμ este un preparat clasic grecesc cu rădăcini în bucătăria otomană, fiind
 un fel de mâncare tradițional care conține vinete (melitzanes în greacă) umplute cu un amestec de ceapă, roșii, usturoi și ulei de măsline, apoi coapte încet până se înmoaie în ulei de măsline. Numele „Imam Bayildi” se traduce prin „imamul a leșinat”,  provenind dintr-o legendă populară. Potrivit unei versiuni a poveștii, un imam (un lider religios musulman) fie a leșinat de încântare după ce a gustat felul de mâncare, fie de șoc când și-a dat seama cât ulei de măsline scump a fost folosit pentru a-l prepara! Acest preparat de mâncare a fost introdus în Grecia în timpul perioadei otomane, ceea ce a influențat o mare parte din tradițiile culinare din regiune. De-a lungul timpului, „melitzanes imam” a devenit o parte îndrăgită a bucătăriei grecești, cunoscută pentru aromele sale bogate și savuroase și pentru utilizarea legumelor proaspete. Rețeta, deși comună atât culturilor grecești, cât și turcilor, variază ușor în funcție de regiune, dar esența ei rămâne înrădăcinată într-un amestec de ingrediente mediteraneene și tehnici de gătit otomane.

Ingrediente: 4 vinete medii, 3 cepe mari, feliate subțiri, 4 cătei de usturoi, tocați mărunt, 5 roșii medii, tăiate mărunt (sau 1 cutie de roșii tăiate cubulețe), 1 cană ulei de măsline, 1 lingură pastă de roșii (opțional, pentru o aromă mai bogată),1 linguriță zahăr, sare marină neiodată și piper după gust, ½ linguriță de scorțișoară macinată (opțional), ½ linguriță de chimion măcinat (opțional), ½ cană pătrunjel creț, tocat, sucul și coaja  de la o lămâie bio (opțional).


Mod de preparare:, Preîncălziți cuptorul la 180°C.

Tăiați vârfurile vinetelor și decojiți fâșii de piele de pe vinete pe lungime gen zebră, lăsând puțină piele pentru textură. Tăiați fiecare vînătă în jumătate pe lungime și folosind un cuțit sau o lingură, scoateți o parte din miez pentru a face loc umpluturii. Puneți miezul deoparte. Stropiți vinetele cu puțină sare și lăsați-le să stea aproximativ 30 de minute pentru a elimina excesul de umiditate. Clătiți și uscați. Încingeți jumătate din uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și înăbușiți până se înmoaie, aproximativ 5-7 minute. Adăugați roșiile tăiate cubulețe, pulpa de vinete tăiată (tocată), pasta de roșii (dacă folosiți), zahărul, sarea, piperul, scorțișoara și chimionul. Gătiți până când amestecul se îngroașă și roșiile se descompun, aproximativ 10 minute. Se adaugă apoi pătrunjelul și se ia de pe foc. Puneți jumătățile de vinete într-o tavă mare de copt, cu partea tăiată în sus. Umpleți fiecare vînătă cu amestecul de roșii-ceapă, apăsând ușor. Stropiți cu uleiul de măsline rămas pe deasupra vinetelor umplute și turnați aproximativ ½ cană de apă (sau bulion de legume) pe fundul vasului de copt. Acoperiți vasul cu, hârtie de copt după care cu folie de aluminiu și coaceți timp de 45 de minute. După 45 de minute, îndepărtați folile și coaceți încă 15 minute sau până când vinetele sunt fragede și umplutura este ușor caramelizată deasupra. Lasati vinetele să se răcească puțin înainte de a le servi. Puteți stropi cu suc de lămâie. Se servește cald sau la temperatura camerei, adesea însoțit de pâine crustă și o salată proaspătă.

Savurează deliciosul tău imam grecesc Melitzanes!

Spor la treabă!

duminică, 15 decembrie 2024

Türlü este o este o tocană de legume delicioasă, consistentă, ușor de făcut și plină de arome mediteraneene. Se găsește în bucătăria turcească dar și în cea grecească, dar varietăţi ale acestui fel de mâncare se găsesc  în toate bucătăriile balcanice. Este făcută cu legume înăbușite dar poate include și carne. În  Grecia este cunoscută ca tourlou. Numele derivă din cuvântul turcesc vechi türlüg care înseamnă „varietate”. Poate fi gătită într-o oală de lut numită güveç. Ingredientele de bază  variază foarte mult. Mâncarea include de obicei cartofi, vinete și bame. Se mai poate adăuga fasole verde, ardei gras, morcovi, dovlecei, roșii, ceapă și usturoi. Variantele cu carne se fac cu vită sau miel, dar în Balcani  și cu carne de porc. Alte ingrediente uzuale sunt uleiul de măsline, sarea neiodată, piperul negru sau ardeiul rosu macinat, pasta de rosii sau pasta de ardei dar și ierburi aromatice. Toate aceste ingrediente se amestecă și se coc la cuptor. Preparatul poate fi servit cu orez și/sau  iaurt. 


Ingrediente: 2 cartofi medii-tăiați cubulețe, 2 dovlecei- tăiați rondele, 1 vânătă mare-tăiată cubulețe,1 ardei gras roșu- feliat, 1 ardei gras verde- feliat, 1 ceapă albă mare- tocată mărunt, 3-4 căței de usturoi- tocați, 3 roșii mari-date pe răzătoare (sau folosiți roșii tăiate cubulețe din conserva), 1/2 cană ulei de măsline, 1/2 cană mărar-tocat, 1/4 cană patrunjel creț- tocat,1 linguriță oregano uscat,

1/2 linguriță de cimbru uscat, sare marină și piper după gust, 1/2 cană apă sau bulion de legume

 

Mod de preparareTăiați toate legumele cum am menționat, asigurându-vă că sunt de dimensiuni egale pentru a se găti uniform. Căliți la foc mediu ceapa și usturoiul într-o tigaie mare cuprinzătoare cu câteva linguri de ulei de măsline, timp de 5 minute până se înmoaie. Adăugați usturoiul tocat și gătiți încă un minut. Adăugați legumele și amestecați totul pentru a acoperi legumele în amestecul de ulei și ceapă. Gatiti aproximativ 5 minute, amestecand din când in când. Adăugați roșiile și condimentele și amestecați bine pentru a se combina toate aromele. Lăsați să fiarbă în câteva clocote după care adăugați apa sau bulionul de legume și uleiul de măsline rămas. Se readuce la fierbere, apoi se reduce focul la mic. Se acopera tigaia și se lasă  să fiarbă aproximativ 30-40 de minute, până când legumele sunt fragede și au absorbit aromele. Gustați și ajustați condimentele cu mai multă sare sau piper, dacă este necesar. 

Serviți preparatul cald cu un strop de pătrunjel proaspăt deasupra pentru ornat. Opțional, puteți servi cu brânză feta pentru un plus de bogăție.

Bucurați-vă de acest fel de mâncare reconfortant, plin de legume!


Spor la treabă și poftă bună!

Κοτόπουλο με πάπρικα, μουστάρδα και κρασί-Kotópoulo me choirinó, moustárda kai krasí-Pui cu sos de boia de ardei, muștar și vin

Ingrediente pentru 4 porții:
  700 gr. fileuri de pui, tăiate în cuburi de 3 cm,
2 cepe albe- tocate mărunt, 1 lingură boia dulce,  100 ml. vin alb sec, 2 linguri  muștar, 1 frunză de dafin,  100 ml. ulei de măsline,  sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat după gust

 

Mod de preparare:  Asezonați mai întâi puiul cu sare și piper. Apoi, într-o tigaie largă, încălziți uleiul la foc mare și  înăbușiți puiul împreună cu foile de dafin timp de 3-4 minute sau până se rumenește pe toate părțile.  Adăugați ceapa, boia de ardei și continuați să înăbușiți încă 2-3 minute, până se înmoaie ușor. Turnați acum vinul și  lăsați alcoolul să se evapore 2-3 minute.  Amestecați muștarul cu 5 linguri cu apă și turnați peste pui.  Gătiți încă 6-8 minute, până când puiul este gata.   Alături să aveți cartofi prajiți sau orez dar și o salată verde.

Spor la treabă și poftă bună!