Termenul pizzaiola are două înțelesuri: echivalentul feminin al celui care face pizza dar și un sos pentru paste făcut cu roșii și oregano. În Italia sunt mai multe mâncăruri, cu sau fără carne, numite „alla pizzaiola. Istoria pizzaiolei este oarecum incertă, chiar dacă originea este aproape sigur napolitană. Rețeta a cunoscut o largă răspândire și a făcut obiectul a numeroase reinterpretări. Succesul acestui preparat special trebuie identificat nu numai în simplitatea executării, ci și în faptul că, odată terminat, poate fi folosit ca sos pentru paste. Melanzane alla pizzaiola- este un fel al doilea foarte apetisant și foarte simplu de preparat.
Compus din felii de vinete prăjite în tigaie și apoi fierte în straturi cu sos de rosii, mozzarella și parmezan ras. Întotdeauna această rețetă se prepară în tigaie, durata fiind de
câteva minute. Timp suficient pentru ca brânzeturile să se topească, iar preparatul să devină extrem de delicios.
Pentru acest preparat folosiți o singură tigaie, ceea ce nu este puțin lucru, neavând multe vase de spălat. În plus, cu acest tip de gătit veți economisi și timp prețios, deoarece este mult mai rapid decât varianta gătită la cuptor. O soluție excelentă pentru vară când este foarte cald și nu doriți să porniți cuptorul.
Trebuie neapărat să încercați această rețetă și sunt sigur că nu veți renunța la ea!
Ingrediente: 2 vinete, ulei de măsline extra virgin, 3 căței de usturoi, 1 cutie de roșii decojite (400 gr.), un ardei kapia copt tăiat fâșii, sare marină neiodată și piper proaspăt măcinat după gust, oregano/busuioc uscat după dorință, 250 gr. mozzarella pentru pizza, 30 gr. parmezan ras, frunze de busuioc verde pentru decor.
Mod de preparare: Pregătiți o tigaie de 28 cm, robustă și potrivită pentru cantitatea de ingrediente. Se spală vinetele, se taie perpendicular cu cuțitul, astfel încât să se obțină felii rotunde, care să nu fie prea subțiri. Se presară cu sare și se lasă la scurs pentru 30 de minute, timp după care se scurg foarte bne apăsându-se în palme energic. Ungeți tigaia cu foarte puțin ulei de măsline extravirgin și prăjiți feliile de vinete pe ambele părți. Pe măsură ce le faceți, adăugați mai mult ulei (întotdeauna câte puțin). Când sunt gata, scoateți-le și lăsați-le deoparte. Pregătiți sosul de rosii în aceeași tigaie (puteti face cu roșii decojite, sau cu roșii proaspete). Adăugați în tigaie 2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin și înăbușiți usturoiul ușor zdrobit. Adăugați roșiile decojite și pasate cu o furculiță (fără a adăuga apă decât la nevoie). Condimentați cu sare și piper, adaugă oregano/busuioc proaspăt sau uscat, și fierbeți sosul aproximativ zece minute, sau până s-a redus puțin. Spre sfârșit adăugați și ardeiul copt care va da o aromă deosebită. Scoateți usturoiul când ați terminat de gătit sosul. Acum faceți straturile (întotdeauna în aceeași tigaie): îndepărtați sosul de roșii, lăsând doar o cantitate mică pe fundul tavii, doar pentru a-l murdări. Faceti un rand de vinete, daca doriti puteti adauga un praf de sare (dar foarte puțină), apoi puțin sos de roșii, cam jumatate din mozzarella tăiată felii sau cubulețe și cam jumătate din parmezanul ras. Continuați la fel cu al doilea strat, faceți din nou: vinete, sos de roșii, mozzarella și parmezan ras. Puteți lăsa imediat tigaia la foc foarte lent și apoi când terminați straturile măriți focul și puneți capacul. Adăugați la nevoie apă. Gatiti în tigaie timp de 10-15 minute, verificând gătirea. Practic cand veți vedea că mozzarella s-a topit iar sosul nu este prea lichid, puteți opri. Dacă vedeți că sosul rămâne puțin prea lichid, mai întâi îndepartați puțin capacul și lasați să seîngroașe.Câd este gata decorați cu frunze proaspete de busuioc și aduceți vinetele la masă în tigaie și serviți.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere