Spiridon Vangheli este considerat în Republia Moldova un clasic al literaturii pentru copii, dar este puţin cunoscut în România, deşi a publicat în peste 38 de limbi, în întreaga lume. Nenea Spiridon, cum îi spun prietenii săi mai mici, este considerat un frate mai mic al lui Ion Creangă și este născut nu la Humuleşti, ci în Basarabia, Grinăuţi - Bălţi. Personajul creat de Nenea Spiridon, Guguță este celebru în Moldova de peste Prut, el fiind un baiat ce se amestecă în treburile satului lui, el are o cușmă fermecată iar dacă dă de mâncare oițelor dimineața, căciula crește, crește cât să adăpostească întregul sat sub ea. Inspirat de această cușmă fermecată, a apărut și tortul Cușma lui Guguță, care are ca ingrediente magice: vișine și frișcă.
Ingrediente: A.Pentru
aluat: 100 gr. unt, 600 gr. făină, 200 gr. smântână mai grăsuță, 2 ouă+1, 70 ml. lapte grăsuț, 15 gr. praf
de copt, 100 gr. zahăr/ B. Pentru
umplere, cremă și decor: 500 gr. visine fără sâmburi în sosul lor, 500 ml. frișcă lichidă pentru frișcă (25%-30%), esență de vanilie, 150 gr. zahăr, 100 gr. ciocolată neagră.
Mod de preparare: Untul se
topeste, ouale sa bat cu zahărul. Toate ingredientele se toarnă într-un vas și
se amestecă. Se adaugă treptat faina
amestecată cu preaful de copt și apoi se frământă un aluat îndesat dar elastic și puțin tare la pipăit.
Mai există o variantă a acestei prăjituri după cum urmează și fără vișine. Pentru această variantă ingredientele sunt: 250 gr. de unt, 2 ouă, 4 pahare de făină, 100 gr. de zahăr, 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu stins cu putin oțet;crema se va face dintr-o cutie de lapte condensat (380 gr.) nefiert, 400 gr de unt ținut la ănmuiat, 2 pahare de miez de nucă pisată. Pentru ornat vom folosi: miez ras de nucă de cocos și puțin mac negru. Modul de preparare al acetsei variante: untul se topește, ouale sa bat cu zahărul. Toate ingredientele se toarnă într-un vas și se amestecă. Se adaugă bicarbonatul de sodiu stins ( am înlocui preaful de copt în această variantă). Treptat , se adaugă făina și se frământă un aluat îndesat, elastic, dar puțin tare la pipăit. Aluatul se invelește și se lasă în frigider pentru 2-3 ore. Cuptorul se încălzește până la 180 gr.C. Pe o tavă unsă cu puțină untură sau ulei si presărată cu făină, sa dă prin răzatoarea cea de varza (acoperind gaurile) câte o bucată de aluat până se acoperă tava, ( acoperim tava cu aluat ras de 1 cm, nu mai mult). Se coace în cuptorul încins timp de 10-15 minute. Atenție să urmăriți cuptorul- pt ca să nu se rumenească și să se usuce. Acest aluat copt se răstoarnă într-un vas lat în gură. Se repetă cu tot aluatul la fel, pânî se coace tot aluatul. Tot acest aluat copt se lasă la racit bine. Se fărămițează cu mâinele și se amestecă cu crema făcută din untul lăsat la înmuiat și apoi bătut spumă în care treptat se adaugă laptele condensat nefiert și nuci pisate. Cantitatea de nuci este în funcție de preferințe. Cu mâinile umede se formează prăjituri în formă de conusuri, se presară cu cocos și mac , (lăsat în prealabil în puțină apă călduță). Se pun la rece. Se servesc la masă reci, așa fiind mai gustoase.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere