Ospitalitatea grecească este direct legată de aportul caloric. Nu contează dacă nu ți-e foame sau dacă ți-ai mâncat caloriile pe ziua respectivă, dacă intrați într-o gospodărie grecească, vi se va servi mâncare pe care se așteaptă să o mâncați până rămâne farfuria goală. Din fericire, pentru unii, există o încercare, într-o mai mică măsură, dar foarte delicioasă, servită pentru a întâmpina oaspeții din gospodăriile din Grecia: γλυκό του κουταλιού, care se traduce prin „dulce într-o lingură”. Acestea sunt făcute din fructe dar
există foarte multe variante și din unele legume (tomate,vinete etc).
Aceste dulciuri sunt servite pe linguri dar obligatoriu însoțite de un pahar înalt cu apă rece ( ca de altfel la fel cum este servită și cafeaua grecească) obicei cam uitat pe la noi. Dulciurile din lingură, așa cum se numesc în Grecia, sunt probabil cel mai bine descrise ca o încrucișare între un gem cu fructe întregi și o dulceață așa cum o știm noi. Fiecare insulă din Grecia pare să aibă propria sa specialitate. Pe Ikaria veți găsi varianta de vișine, iar pe Chios folosesc cea din flori de lămâie. Santorini își conservă roșiile abundente, iar Egina fisticul. Multe dulciuri cu linguri folosesc fructe ușor necoapte, cum ar fi smochinele verzi sau portocalele amare. Insula Naxos este renumită pentru prepararea acestor dulciuri din gutui, un fruct atât de amar încât nu poate fi consumat crud. În general prepararea acestor dulciuri, este extrem de simplu de realizat, deși procesul complet durează câteva zile. Începe prin stratificarea fructelor într-o oală cu destul de puțin zahăr și suc de lămâie și lăsat așa timp de 12 ore. Apoi începe procesul de fierbere; se adăugă apă la fructe, se aduce amestecul la fierbere, apoi se fierbe până se leagă apoi se așteaptă 24 de ore, după care se repetă fierberea. În cele din urmă, bucățile de fructe/legume și zahărul, apa și sucul devin un sirop gros și dulce. Ceea ce diferențiază aceste dulciuri de gem, este că fructul rămâne de obicei întreg și siropul, deși este gros, nu este gelatinos. Din acest motiv, sunt topingul ideal pentru iaurt sau înghețată. Sau, peste clătite, vafe și brânză. Folosiți doar smochine grecești ca să vă iasă perfect această rețetă. Sper că le găsiți, așa cum le-am găsit și eu. Oricum, dacă aveți noroc să aveți, iată rețeta mea.
Ingrediente: 1 kg. (25-30 buc.) smochine mici tinere verzi (ne-coapte), 1 kg. zahăr, 1 linguriță de sare de lămâie (opțional) le va păstra și le va face τραγανά (traganá)-crocante, sucul de la 2 lămâi, 800 ml. apă, 4-6 cuișoare întregi, 2 batoane de scorțișoară, migdale întregi albe prăjite, puțin extract de vanilie.
Mod de preparare: Spălați smochinele, îndepărtați codițele și puneți-le într-un castron mare, acoperiți cu apă rece, adăugați apoi sucul de 1 lămâie și lăsați-le așa câteva ore sau peste noapte. Scurgeți a doua zi după care acoperiți din nou smochinele cu apă proaspătă și puneți-le la foc mic să le aduceți la fierbere timp de 10 minute. După aceast le veți scurge și le veți lăsa să se răcească. Faceți acest proces încă de două ori, scurgeți-le și răciți-le. Folosind o frigăruie fină sau o scobitoare, introduceți pe fiecare smochină din partea tulpinii și le strângeți ușor pentru a îndepărta toată apa. Așezați-le apoi pe o tavă tapetată cu hârtie de bucătărie și le lăsați să se scurgă câteva ore. După aceasta, introduceți o migdală în partea de sus a fiecărei smochine ( nu în partea codiței). Puneți zahărul, apa, acidul citric și condimentele într-o oală cu fund dublu și gătiți până se dizolvă zahărul, apoi fierbeți siropul timp de 10 până la 15 minute înainte de a adăuga smochinele. Se aduce la fierbere, se fierbe timp de 10 minute, se îndepărtează orice impurități de sus, apoi se ia de pe foc și se lasă smochinele să pătrundă în sirop peste noapte. A doua zi, puneți din nou pe foc, aduceți la fierbere rapidă, adăugați esența de vanilie și sucul de lămâie și fierbeți până când smochinele sunt moi și translucide și până când siropul este făcut. Pentru a-l testa, puneți câteva picături de sirop pe o farfurie foarte rece și uscată, dacă nu se întinde, este gata. În timp ce este încă fierbinți, puneți în borcane sterilizate, acoperiți cu un capac strâns bine, etichetați și depozitați într-un loc întunecat.
Spor la treabă !
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere