joi, 28 martie 2019

Retete de Cofetarie Autentice – Colectia de prajituri romanesti si internationale-https://savoriurbane.com

Am gasit urmatoarea postare care datorita calitatii sale merita popularizata. Spor la citit si la treaba. Sper sa va foloseasca deoarece prezinta adevaratele retete nu cum multe asa zise cofetarii de astazi fac.


Retete de Cofetarie Autentice – Colectia de prajituri romanesti si internationale


Se da click pe link

miercuri, 6 martie 2019

Risotto alla Marinara con Verdure-Risotto cu fructe de mare si verdeturi

Ingrediente:



500-600 ml. supa clara de legume,350 gr. scoici negre in cochilie, 300 gr. vongole in cochilie, 150 gr. baby calamar, 100 gr. creveti decorticati, 150 gr. mini caracatite, (toate fructele de mare mai putin scoicile daca sunt congelate vor fi decongelate prin soc termic dupa care vor fi maruntite cu exceptia crevetilor), ulei de masline extravirgin cat este necesar, 1 ceapa alba taiata rondele, 5 fire ceapa verde tocate grosolan, 4-5 catei de usturoi taiati grosolan+2 fire usturoi verde taiate marunt, 1 morcov mediu ca dimensiune taiat rondele fine, 1 ardei rosu taiat felii, 1 dovlecel  mediu ca dimensiune taiat cubulete, 200 gr. orez arborio, o legatura marar si una de patrunjel, cateva crengute de cimbru proaspat, o bucatica de ardei iute in functie de iuteala,sare si piper dupa gust 50+50 ml. vin alb sec.

Mod de preparare:


Primul lucru de facut este (in cazul in care nu o aveti deja facuta ) sa faceti o supa de legume cu morcov, ceapa, telina, patrunjel radacina, ardei gras si dovlecel. Dupa ce este gata o dati la o parte in asteptare.
Daca scoicile sunt proaspete trebuie respectata procedura de curatare a lor esi de eliminare a celor necomestibile. Daca sunt congelate ati scapat si doar le veti pune asa in preparat, la momentul potrivit si se vor desface in abur.
Intr-o tigaie adanca, cuprinzatoare si cu capac incalziti un picut de ulei de masline  adaugati calamarii si caracatitele si inabusiti 2-3 minute. Stingeti apoi cu 1/2 din vinul propus dupa care adaugati scoicile, mararul, crengutele de cimbru, putina apa calda acoperiti cu capac si lasati pana se desfac scoicile (aruncati-le pe cele care refuza sa se deschida). Separati scoicile de restul fructelor de mare. In acest timp, intr-o cratita mare caliti in ulei ceapa morcovul si usturoiul cu o lingura de zahar. Dupa circa un minut adaugati si orezul si continuati inabusirea. Turnati restul de vin si continuati  amwestecarea pana scade, dupa care adaugati usor cu polonicul treptat supa de legume asteptand dupa fiecare polonic ca lichidul sa fie intai absorbit dupa care continuand. Lasati la foc mic cam inca 5 minute amestecand din cand in cand. Cam dupa 3-4 minute dupa ce ati inceput de turnat supa puteti adauga si ardeiul si dovleceii si fructele de mare (fara scoici) precum si lichidul in care acestea s-au facut.Continuati sa fierbeti si sa turnati supa pana cand orezul este al dente. Luati de pe foc adaugati patrunjelul taiat fin, lasati la odihnit dupa care serviti impreuna cu scoicile. Puteti sa radeti pe deasupra dupa gust ceva Fetta.Alaturi un pahar de vin alb sec ar nerge nemaipomenit.

Spor la treaba si pofta buna
 
 

vineri, 1 martie 2019

Παπαγεωργιου μύδια σε σάλτσα κρασιού και σκόρδο -Papageorgiou mýdia se sáltsa krasioú kai skórdo-Midii în sos de vin și usturoi a la Papagheorghiu


Când vă cumpărați midiile proaspete socotiți cam 500 gr. /persoană sau chiar cu 10% deoarece în procesul de curățare și pregătire pe unele dintre ele le veți aruncă.  Dacă sunt din acele congelate și pasteurizate în suc propriu ele au fost trecute deja prin procesul de selecție. Midiile proaspete trebuie să aibă
cochilia de un negru lucios, să nu miroasă urat. Cele care nu corespund vor fi înlăturate din prima. Apoi midiile trebuie să fie închise. Cele parțial deschise,  se bat ușor cu  degetul  iar în cazul în care sunt vii se deschid imediat. Dacă nu se aruncă. Partea cea mai dificilă acum urmează cu curățatul. Se va face cu o perie sau un burete de bucătărie cu parte abrazivă. Se curată, se spală se înlătura toate urmele de nisip și alte reziduri precum și urmele de ierburi și alge, deasemenea în această
etapă se înlătura acele mustăți cu care scoicile se atârna de pietre.



Ingrediente pentru două persoane:

1 kg. midii ( eu am folosit din cele congelate cu tot cu cochilie), o ceapă albă tăiată rondele și vreo 5 fire de ceapă verde tăiate mărunt, 3-5 căței de usturoi mărunțiți grosolan și 3 fire usturoi verde tocate mărunt, 2-3 tije de tulpini de țelină (sau Apio) tăiate în bucățele potrivite, 2 morcovi subțirei tăiați rondele fine, o bucățică sau mai mult după gust și în funcție de iuțeala de ardei iute, vin alb sec 200 ml., ulei de măsline cât este necesar, câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau 1/2 linguriță de cimbru uscat, o legătură mare de pătrunjel sau mărar după gust ( eu am folosit mărar), piper, sare marina neiodată după gust, o lingură de zahăr la călirea cepei.



Mod de preparare:

Această rețeta este bine să fie pregătită într-o oală sau cratiță mai înaltă cu un capac care să se închidă ermetic că să poată fierbe în abur ingredientele. Există chiar și unele cratițe speciale pentru midii , dar nu trebuie să va agitați dacă nu aveți.


Se încinge ușor uleiul, după care se călește ceapa și usturoiul peste care am aruncat o lingură de zahăr (că să îi dea un gust de caramelizare). Puteți adăuga acum și ardeiul iute,  condimentați cu sare și piper și  adăugați o parte din cimbru. Acum adăugați și morcovii și tijele de țelină și continuați
înăbușirea. După circa 2-3 minute sau după cum va orientați la fața locului, adăugați și midiile și dați focul la maxim și acoperiți cu capacul. După câteva minute (2-3) zgâlțîiți ușor de cratiță/tigaie că să se împrăștie uniform scoicile și să se amestece cu vegetalele . Când observați că toate s-au deschis dați focul la mediu, turnați vinul și mai lăsați 2-3 minute cu capacul pus zgâlțâind vasul de câteva ori. Acum puteți adăuga și restul de cimbru și pătrunjelul/mărarul amestecând gentil. În câteva minute preparatul este gata (în funcție de foc, vas , felul midiilor congelate sau proaspete se va ține mai puțin sau mai mult). Serviți imediat cât este cald preparatul eventual și cu o garnitură de cartofi prăjiți (dar nu este obligatoriu), dar cu un pahar de vin grecesc sigur că este obligatoriu.

Atenție timpii dați sunt aproximativi, fiecare se va orienta la fața locului după cum am menționat.
Kali orexi !
Poftă bună și spor la treabă!