Vasilopita
este o prăjitură, tradițonală grecească, de Anul Nou și este asociată cu
ziua Sfântului Vasile care este pe 01 Ianuarie. Potrivit tradiției
grecești Sfântul Vasile, ar trebui să viziteze copiii şi să dea cadouri
la fiecare 1 ianuarie spre deosebire de alte tradiţii în cazul în care
Sfântul Nicolae ajunge fie pe 6 decembrie (ziua Sfântului Nicolae) sau
în Ajunul Crăciunului (24 decembrie). În ziua de Anul Nou, Vasilopita
se taie să binecuvânteze casă și să aducă noroc pentru Anul Nou.
Tradiția spune că trebuie să se ascundă o moneda în aluat înainte de
coacere. Cine găseşte moneda va fi persoană norocoasă a Anului. Prima
felie este pt. Hristos, apoi pt. Fecioara Maria, pt. Sf. Vasile, apoi
pt.casă și apoi pentru fiecare membru al familiei, precum şi pentru
orice vizitator prezent la ceremonie,în ordinea vârstei.
Ingrediente: 5 căni de făină, 2 cești de zahăr, 1 ceașcă de lapte călduț, 200 gr.de unt nesărat, 1 linguriță de praf de copt, 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu, o bucată baton de vanilie, coajă de la o lămâie bio rasă, 5 ouă, 150 gr. migdale pisate , zahăr pudra (opțional) .
Mod de preparare: Puneți zahărul, untul înmuiat în prealabil și gălbenușurile de ouă într-un mixer și bateți pentru aproximativ 15-30 minute. După aceasta adăugați laptele călduț, bicarbonatul de sodiu, albușurile de ou (bătute spumă) iar în final făina amestecată cu praful de copt (se toarnă în ploaie nu toată o dată). Bateți bine pentru a amesteca făina să nu facă cocoloașe. Puneți amestecul într-un vas termorezistent (preferabil rotund) și undeva la mijloc ascundeți o monedă învelită în hârtie de copt. Decorați de jur împrejur (dacă va place) cu migdale, iar la mijloc scrieți anul care vine. Coaceți, în cuptorul preâncălzit, timp de aproximativ o oră sau până când capătă o culoare aurie frumoasă la suprafață (încercați cu un pai de lemn care dacă iese curat înseamnă că s-a făcut aluatul). Ar fi bine să nu deschideți prea des, cuptorul până când nu este gata. Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Se presară cu zahăr pudra (opţional) .
An Nou Fericit și Sărbători Fericite! Kenourios Chronos!
Ingrediente: 5 căni de făină, 2 cești de zahăr, 1 ceașcă de lapte călduț, 200 gr.de unt nesărat, 1 linguriță de praf de copt, 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu, o bucată baton de vanilie, coajă de la o lămâie bio rasă, 5 ouă, 150 gr. migdale pisate , zahăr pudra (opțional) .
Mod de preparare: Puneți zahărul, untul înmuiat în prealabil și gălbenușurile de ouă într-un mixer și bateți pentru aproximativ 15-30 minute. După aceasta adăugați laptele călduț, bicarbonatul de sodiu, albușurile de ou (bătute spumă) iar în final făina amestecată cu praful de copt (se toarnă în ploaie nu toată o dată). Bateți bine pentru a amesteca făina să nu facă cocoloașe. Puneți amestecul într-un vas termorezistent (preferabil rotund) și undeva la mijloc ascundeți o monedă învelită în hârtie de copt. Decorați de jur împrejur (dacă va place) cu migdale, iar la mijloc scrieți anul care vine. Coaceți, în cuptorul preâncălzit, timp de aproximativ o oră sau până când capătă o culoare aurie frumoasă la suprafață (încercați cu un pai de lemn care dacă iese curat înseamnă că s-a făcut aluatul). Ar fi bine să nu deschideți prea des, cuptorul până când nu este gata. Se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Se presară cu zahăr pudra (opţional) .
An Nou Fericit și Sărbători Fericite! Kenourios Chronos!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere