vineri, 4 iulie 2025

Parmigiana di melanzane sau vinete gratinate la cuptor cu brânză și sos de roșii

Parmigiana di melanzane
Parmigiana di melanzane sau vinete gratinate cu brânză și sos de roșii la cuptor este o rețetă populară în sudul Italiei care  poate fi facută și cu dovlecei sau altele, nu doar cu vinete. Originea vinetelor este orientală, fiind aduse de arabi în Spania îb timpul dominației lor. Este regina meselor cu un singur fel de mâncare. O rețetă împărtășită și disputată în ceea ce privește originile sale de la nord la sud: Emilia Romagna, Campania ( Parmigiana 'e mulignane ) și Sicilia ( Parmiciana sau Patrociane ) cu unele variații de ingrediente și metode de compoziție, dar toate absolut fabuloase! V-ați întrebat vreodată de ce se numește așa? Numele „parmigiana” derivă din sicilianul „parmiciana”, care în dialect indică stiva de șipci de lemn ale obloanelor: de fapt, gândiți-vă la modul în care sunt aranjate feliile de vinete într- o tigaie și veți observa asemănările. Puține ingrediente precum roșii, vinete prăjite , busuioc și mozzarella și multă savoare pentru un fel de mâncare simbolic al bucătăriei mediteraneene!  Se poate face  și  în varianta light mai ușoară este concepută pentru cei care își doresc o masă gustoasă care respectă parametrii unei diete funcționale și metabolice sănătoase. Utilizarea vinetelor coapte la cuptor fără prăjire, a mozzarelei light și a uleiului de măsline extravirgin permite reducerea aportului de calorii și grăsimi saturate, făcând preparatul potrivit și pentru cei care urmează o dietă hipocalorică, cu o încărcătură glicemică scăzută sau sunt atenți la colesterol și digestie. Piureul de roșii, important pentru această rețetă  dacă este gătit corect cu ulei de măsline extravirgin, promovează absorbția licopenului, cunoscut pentru efectul său protector asupra sistemului cardiovascular.

Acaeastă rețetă de Parmigiana se mai poate face cu :  legume și parmezan în sos alb,  flori de dovlecel, hamsii, fructe de mare.

Ingrediente: 1 kg. de vinete lumguiețe, 700 ml. piuree  de  roșii pasate fără zahăr adăugat,  500 gr. mozzarella , 150 gr.   Parmigiano Reggiano DOP (ras) o  ceapă albă, 2-3 căței de usturoi,  busuioc  proaspăt după gust, ulei de măsline extravirgin după gust ,  sare marină neiodată după gust.

Mod de preparare: Pentru a prepara parmigiana de vinete, începeți cu sosul. Curățați și tocați ceapa. Pumeți-o într-o tigaie în care ați încins uleiul (să acoperă fundul).  Lăsați  să se rumenească câteva minute, amestecând des pentru a nu se arde, apoi adăugați usturoiul sfărânat cu cuțitul după care piureul de roșii.

Gătiți la foc mic timp de aproximativ 20 de minute cu capacul pus. La sfârșitul gătirii, condimentați cu sare și adăugați câteva frunze proaspete de busuioc pentru aromă.

Întrre timp clătiți vinetele sub jet de apă, tăiați-le fâșii subțiri pe lungime (de 4-5 mm grosime) , uscați-le cu grijă cu hârtie absorbantă,pudrați-le cu sare și lăsați-le la scurs cu o greutate deasupra. Dup 10 minute uscați-le din dnou și  apoi așezați-le pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt, ungându-le cu puțin ulei de măsline extravirgin. Coaceți-le într-un cuptor preîncălzit la 180°C. timp de aproximativ 20 de minute, până se rumenesc ușor. Lăsați-le apoi să se răcească.

Tăiați mozzarella în felii sau cuburi și lăsați-o să se scurgă pe hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de lichid, util pentru a preveni ca preparatul să fie prea apos.

Începeți să preparați parmigiana: pe fundul unei tăvi de copt turnați un strat subțire de sos de roșii, apoi un strat de vinete coapte, urmat de cuburi de mozzarella și o presărare de Parmigiano Reggiano și grunze de busuioc. Continuați în această ordine până când toate ingredientele sunt folosite, terminând cu sos de roșii și Parmigiano la suprafață.

Dați la cuptor și coaceți la 180°C. timp de 30 de minute, verificând dacă suprafața este ușor gratinată și aurie.

După coacere, lăsați-o să se odihnească cel puțin 10 minute înainte de a tăia și servi, pentru a permite lichidelor să se stabilizeze și aromelor să se îmbine.

Sfaturi :

A.     Conservare/ Păstrați parmigiana de vinete la frigider acoperită cu folie alimentară timp de 1-2 zile. Poate fi congelat după gătire, poate deja împărțit în porții și decongelat în frigider atunci când este nevoie înainte de a fi încălzit.

B.      Vinetele perfecte pentru această rețetă sunt marilunguie’e, de un violet închis frumos și strălucitor și la atingere, trebuie să fie ferme - nici prea tari, nici prea moi.

C.      Pasul cu scurgerea vinetelor nu este necesar datorită caracteristicilor soiurilor de vinete care se găsesc astăzi, mult mai puțin amare decât în ​​trecut. Dacă preferați, puteți face acest lucru, amintindu-vă să le clătiți bine înainte de utilizare.

D.      Cât despre variante: unii dau vinetele cu făină sau le trec prin ouă, sau fac ambele. Cât despre brânzeturi, puteți opta pentru caciocavallo, așa cum se face în Sicilia sau în Calabria. Cineva ar putea dori să adauge și o adiție delicioasă, cum ar fi ouă fierte tari feliate.

 

Spor la treabă și poftă bună! 

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere