Conform Wikipedia:
În cartea de bucate a Elenei Molokhovets (Un cadou
pentru tinerele gospodine- ediția
din 1861), se menționează prima rețetă pentru Govjadina po-strogonovski, s gorchitseju- Vită à la Stroganov, cu muștar. Rețeta folosește cubulețe mici de carne de vită (nu fâșii) sotate în prealabil și gătite apoi într-un sos de muștar pregătit cu bulion de carne, iar la sfârșit adăugată o cantitate mică de
smântână. Deci fără ceapă, fără ciuperci și fără alcool. Mai târziu o altă rețetă, din 1909, adaugă și ceapă dar și sos de roșii și o servește cu cartofi pai prăjiți
crocant, care acum sunt considerați tradiționali pentru această rețetă. În 1912 Pelagia Alexandrova-Ignatieva adăugă rețetei noi și semnificative arome și texturi în „Ghidul practic al elementelor culinare”, adăugând ciuperci, ceapă și sos de roșii. De asemenea, a inaugurat obiceiul de a servi carne de vită Stroganoff cu cartofi pai prăjiți. Versiunea oferită în 1938 de Larousse Gastronomique arată că se folosesc fâșii de carne de vită și ceapă in sos de muștar sau pastă de tomate după preferințe.
Legendele referitoare la modul în care un clasic fricassee francez din carne
de vacă gătit în sos de muștar și smântână a prins numele aristocratic sunt numeroase. Contele Grigory
Stroganoff , se spune într-o poveste, avea dinți groaznici, iar
bucătarul său francez Charles Brière a tăiat carnea de vită în bucăți de dimensiuni mai mici
decât mușcătura și le-a amestecat cu un sos cremos pentru a ajuta să fie mâncat mai ușor. Conform alteia, în timpul unei șederi a contelui în Siberia,
bucătarul acestuia observând ca bucatile de carne de vita erau
inghetate singurul mod de a le prepara fiind tăierea cărnii în cubulețe
foarte subtiri. În ciuda aluziei numelui „stroganoff” la contele Stroganoff, originile felului de mâncare nu au fost niciodată confirmate, mai ales și datorită faptului că a apărut în diverse cărți de bucate înainte ca bucătarul francez să își asume preparatul. Charles Brière a trimis rețeta pentru „Carne
de vită” la revista „L’Art Culinaire” din Rusia, doar în anul 1891, angajatorul său
aristocratic fiind intre timp mort.
Despre familia Strroganoff
Familia Stroganoff acoperă o bună bucată dim istorie încă de pre vremea lui Ivan cel Teribil, fiin renumiți pentru gustul lor fin, atât pentru aventură, cât și pentru lucrurile mai fine din
viață. Au devenit viceregi ai Siberiei,
și au controlat bogăția de neimaginat în minerale minerale, sare, blană și
cherestea. Aceste bogății fiindu-le de folos sub toți țarii care au urmat inclusiv sub Romanovi. Pe măsură ce Romanovii introduceau cultura europeană în
Rusia, familia Stroganoff ținea pașii cu aceștia; au ridicat palatul
super elegant Stroganoff de pe râul Moika, în noua Capitală Imperială Sankt
Petersburg și au angajat foarte mulți slujitori, inclusiv bucătari
francezi, fără de care nicio gospodărie nobilă rusă din secolul al
XVII-lea nu era completă.
Dar să revenim la rețetă.
0.750 kg. de carne
de vită slabă din muchi file (tenderloin) sau din vrabioara ( sirloin), tăiată în cubulețe mici, 1 lingură de unt
sărat topit, 250. gr sau mai mult în funcție de tigaie ceapă tăiată marunt, ceva făină; (carnea se ține în zeama de maturat de mai jos)
Pentru a garnisi:3 fire de ceapă verde tocate și castraveți micuți murați, 1 legătură mare de pătrunjel proaspăt tocat fin.
Pentru a garnisi:3 fire de ceapă verde tocate și castraveți micuți murați, 1 legătură mare de pătrunjel proaspăt tocat fin.
Pentru Maturare: 60 ml. sos de soia, 2 linguri de sos de pește , 125 ml. vin roșu, 60 ml. ulei de măsline extravirgin, 1 cățel de usturoi zdrobit,
Pentru sos
240 ml. bulion de
vită, 5 lingurițe de
gelatină fără aromă, 250 ml. vin Marsala
(sau un vin alb sec ) cu diluția- 100 ml. vin și 250 ml. apă, 250 gr. ceapă galbenă mărunțită, 2 linguri de unt
nesărat,
1/4
ardei gras tăiat mărunt,1 ardei iute, ¼ linguriță de piper
negru măcinat, 1 linguriță sos
Worcestershire, 2 lingurițe de sos de soia sau ½ linguriță sare marină neiodată, 1 linguriță de sos de pește,½ linguriță de
semințe de muștar măcinate sau 1 linguriță de muștar, 1 lingură de pastă
de roșii, ½ cană smântână, cimbru proaspăt,1 frunză de dafin,
Mod de preparare:
1.Tăierea cărnii
Lăsați carnea să vină la temperatura camerei, spalati-o și puneți-o la maturat. Carnea scoasă de la maturat o stergeți apoi bine cu prosoape de hârtie. Apoi tăiați-o în cuburi mici cam de 3-4 cm. lungime și1 cm. lățime. Asigurați-vă că tăiați perpendicular pe fibră altfel carnea dvs. va fi imposibil de mestecat!
2.Prăjirea carnii
Puneți o tigaie la foc mare. Se adaugă o 1 lingură de unt în tigaie și se încălzește până se topește. Adăugați acum ceapa
în tigaie și sotați încă 1-2 minute. Așezați carnea deasupra după ce ați tăvălit-o prin făină.
Carnea nu trebuie să atingă partea de jos a tigăii! Gatiti pana se rumenesc bucățile de carne. Aveți grijă să prăjiți carnea
doar câteva minute (2-5). Dacă o prăjiți mai mult - carnea va deveni dura iar noi pentru această rețetă,
avem nevoie de carne suculentă!
3.Gătirea cărnii
Luați o cratiță (sau o tigaie mică cu mâner lung) și mutați carnea acolo. Dacă nu aveți o cratiță, atunci puteți continua să gătiți în tigaia în care ați făcut operațiunea anterioară, trebuie doar să eliminați ceapa suplimentară care nu vă place. Deasupra cărnii puneți sosul pregătit ca mai jos Totul la foc mic. În 15-30 de minute trebuie să fie gata, carnea de vită fiind acum
aproape gătită după bunul dvs. plac. Timpul de gătit depinde de ce fel de carne ați cumpărat. Adăugați bulionul
de vită, pudra de muștar și pasta de roșii împreună cu
ciupercile gătite. Se mai fierbe
amestecul la foc mediu timp deîncă 10-15 minute, până când carnea de vită este pătrunsă foarte bine.
4. Pregătire sos
Sevirea se va face imediat cât este fierbine preparatul, clasic se servește preparatul cu cartofi pai prajiti sau mai nou cu orez sau paste. Decorați farfuria cu ceapa verde tăiată mărunt, felii de castraveciori murați și pătrunjel proaspăt.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere