vineri, 29 noiembrie 2024

Polpo alla Luciana (Carcatiță în stil Luciana)

Polpo alla Luciana (Carcatiță în stil Luciana) este un preparat tradițional napolitan în care caracatița este gătită lent într-un sos aromat de roșii, fiind o rețetă tipică regională, care își ia numele de la satul pescăresc Santa Lucia de lângă Napoli, sat pescăresc specializat în pescuitul caracatiței. Locuitorii zonei, așa-numiții „luciani” obișnuiau să-l gătească lent în sosu de roșii,  ca să o facă fragedă și suculentă. Sosul aromat cu usturoi, măsline și capere, de altfel, este excelent nu doar pentru a face această reșetă dar și pentru asezonarea pastelor, ca în rețeta de spaghetti alla luciana! Locuitorii zonei, așa-numiții „luciani”sunt un popor aparte, în cadrul altui popor. Locuitorii din Santa Lucia, de fapt, au fost mereu dornici să-și sublinieze identitatea puternică, subliniind diferențele cu napolitanii. De exemplu, ei au simțit că sunt cei mai buni navigatori, care trăiau numai pe mare și pentru mare. Dar de acolo au venit pe lângă cei mai  experți marinari și cei mai buni vânzători de pește, ca să nu mai vorbim de cei mai bine aprovizionați cu stridii dar și cei mai pricepuți vânzători ambulanți de caracatiță, creveți și scoici.

 

Ingrediente: Caracatiță cam de 1 kg. curățată, 1 ½ cană -360 ml.- de roșii în suc propriu, 300 gr. roșii chery, 2 căței tocati de usturoi, ½ cană-100 gr.-măsline negre, 30 gr. Capere desărate, 3 linguri-45 ml.-ulei de măsline extravirgin, o legătură pătrunjel creț tocat, sare marină neiodată și piper după gust.


Mod de preparare: 1. Se încălzește uleiul de măsline într-o oală mare și se călește ușor usturoiul. 2. Adăugați caracatița, roșiile în suc propriu, măslinele și caperele. Condimentați cu sare și piper. 3. Acoperiți și fierbeți la foc mic timp de 45 minute ca să  dea în clocot  până când se înmoaie. Adăugați acum și roșiile chery. După acest timp, verificați cu o furculiță dacă a început să se înmoaie  și continuați să gătiți la flacără medie spre mică, timp de încă 30-40 minute sau până se face caracatița, având grijă permanent să nu supragătiți..4. Ornați la servire cu pătrunjel și  serviți fierbinte.

Preparatul poate fi păstrat la frigider timp de 2 zile.

Dacă vă place să fie mai picant, puteți adăuga 1-2 ardei iuți proaspeți împreună cu usturoiul. 

Tradițional la acest preparat se folosește o caraatiță întreagă dar puteți folosi dacă nu aveți una doar tentaculele.

 

Spor la treabă și poftă bună!

 

 

Apolloni la luciana este o rețetă tipică Campania care își ia numele din satul pescăresc Santa Lucia, lângă Napoli: specializat în pescuitul polpoveracității de caracatiță, așa-numiții „Lucyani” obișnuiau să-l gătească ușor în sosul de roșii pentru a-l face fraged și suculent. Sosul aromatizat cu usturoi, măsline și capere, mai mult decât atât, este excelent nu numai pentru a face pantoful, ci și pentru pastele de condimentare, ca în rețeta de spaghetti alla luciana! Secretul acestei rețete simple constă în aceeași apă ca și caracatița care este eliberată în timpul gătitului, făcând astfel inutilă adăugarea de lichide suplimentare. Ideal pentru a vă pregăti chiar și cu polipete sau moscardini, Apollo alla luciana este un al doilea curs delicios, care poate fi transformat, de asemenea, într-un aperitiv irezistibil de fructe de mare pentru a fi servit pe crotone de pâine!

joi, 28 noiembrie 2024

Supă cremă de gutui

Ingrediente: Pentru 4 porții- 500 gr. gutui tăiate cuburi, 1 ceapă albă marunțită, 1 cartof tăiat cuburi, 1/5 țelină tăiată cuburi, 1 măr tăiat cuburi, 1 pahar vin alb, 700 ml. apă sau bulion de carne, 100 gr. zahăr brun, 1/2 linguriță praf ghimbir, 1/2 linguriță scorțișoară, sare marină neiodată după gust, pătrunjel creț tocat mărunt pentru a decora, piper alb proaspăt măcinat, unt cât este necesar,100 ml. smântână  pentru servit.

Mod de preparare: Înăbușiți  ceapa în unt, adăugând gutuile, țelina, mărul, cartoful și praful de ghimbir. Deglaze cu vin. Se adaugă bulionul sau apa şi se fierbe timp de 30-40 de minute. Se amestecă supa. Mixați ca să faceți cremă. Încorporați aproximativ jumătate din cremă, ajustați condimentarea, adăugând  scorțișoară, sare marină neiodată după gust, piper alb proaspăt măcinat. Se toarnă supa în boluri fierbinți și se presară cu pătrunjel creț tocat mărunt pentru a decora

.

Pregătirea în avans: Această supă poate fi preparată cu o zi înainte și depozitată în frigider într-un recipient acoperit. Se încălzește chiar înainte de servire și se adaugă smântâna.

Spor la treabă și poftă bună!

Ciorbă de fasole

Dacă tot se apropie 1 Decembrie hai să vorbim, și de o ciorbă de fasole în stil ardelenesc.

Vom face o ciorbă de fasole boabe cu costiță și cârnați. O să iasă o ciorbă deasă, dreasă la servire cu smântână,dar și cu ceapă frecată cu sare și oțet alături. Se poate acri în farfurie cu oțet.

Dacă aveți posibilitatea gătiți la ceaun, în aer liber, ieșind preparatul mult mai gustos. 

Ingrediente: aproximativ 1/2 kg. de afumatură -costiță+cârnați afumati, 250 gr. fasole uscată bob gigant,4 cepe (2 albe +2 roșii), 2-3 morcovi,1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină mai mică cu tot cu frunze,    1 ardei kapia roșu+1 ardei galben, 1 linguriță semințe de chimen, 1 lingură boia dulce afumată, 250 gr. roșii chery, sare marină neiodată (în funcție de cât de sărate sunt afumăturile), tarhon după gust/Pentru servit: smântână grasă, 2-3 cepe roșii de apă feliate rondele frecate cu  puțină sare marină neiodată și o linguriță de otet de mere cu miere+ un pic de ulei de măsline extravirgin, tarhon proaspăt.

Mod de preparare: Fasolea boabe se ține la inmuiat peste noapte în apă rece cu ceva sare/bicarbonat. A doua zi se pune la fiert în apă rece cu o linguriță de bicarbonat de sodiu, cu schimbarea apei cu una caldă de  două ori după 5 minute. Se lasă apoi la fiert  pana se fierbe pe trei sferturi, nu complet deoarece va mai fierbe împreună cu restul ingredientelor. Pregătim rădăcinoasele tăindu-le cuburi, tocăm și ardeii în bucăți iar ceapa grosier. Cârnații afumati, vor fi puse împreună cu zarzavaturile, iar afumătura un pic mai devreme.

Punem o oală cu multă apă la foc împreună cu afumătura, după care atunci când începe să clocotească adăugăm mai intai ceapa și ardeiul precum și zarzavaturile. Adăugăm și chimenul și lăsăm să fiarbă la foc mic 45-50 de minute. Completați la nevoie cu apă. În ultimile 15-20 minute adăugați în zeamă și boiaua și roșile chery dar și fasolea fiartă înainte și scursă. Totul va mai fierbe 15-20 de minute. Testati cateva boabe de fasole daca sunt fierte!! Ele trebuie sa fie moi, cremoase, fara mijloc tare. Gustați de sare și adăugați la nevoie. Adăugați și tarhon pentru gust.

Serviți ciorba așa cum am spus cu salata de ceapă roșie.

Spor la treabă și poftă bună!