Povestea acestei prăjituri începe pe insula Hinn ,sau în norvegiană Hinnøya , o insulă, situată în Marea Norvegiei. Orașul Harstad de pe coasta de nord-est este principala așezare și în acelați timp și port. În acest oraș de-a lungul străzii principale, se afla odată Café Alliance, considerată cea mai bună cafenea din oraș. A fost deschisă în anii 1920 de Hulda Ottestad și sora ei, care erau din zona Kvæfjord. Cunoscută ca unul dintre pionierii cafenelelor din nordul Norvegiei, Hulda și-a extins oferta de prăjituri cumpărând două rețete de la un patiser danez în anii 1930, la prețul ridicat de 200 de coroane. Una dintre aceste rețete a fost kongekake „tort rege”. Conținea o cantitate foarte mare de migdale și migdalele fiind destul de scumpe la acea vreme, Hulda a modificat rețeta pentru a conține mai puține. De-a lungul timpului, prăjitura a devenit larg răspândită în Harstad și Kvæfjord și, în cele din urmă, a luat numele Kvæfjordkake din cauza asocierii cu locul de unde era Hulda. Rețeta a fost transmisă doar pe cale orală, rețeta exactă pe care Hulda a folosit-o în cafeneaua ei rămânând încă un mister. Astăzi, este însă convenit ca straturile de prăjitură și bezea ar trebui să conțină fie cremă de vanilie, fie cremă de rom, rămânând la alegerea cofetarului dacă să amestece aceste doua creme cu frișcă sau nu. In decursul timpului a fost cunoscutî și sub alte denumiri: marengsterte, drømmen, kongekake și pinocchiokake. Dar azi doar kvæfjordkake și verdens beste sunt titlurile cele mai folosite. Numele de "Verdens beste" adică cea mai bună prăjitură din lume și l-a căpătat în 2002, an în care la o emisiune radio NRK numită Nitimen, prăjitura Kvæfjordkake a fost numită prăjitura națională a Norvegiei, după ce ascultătorii au votat 69% în favoarea acesteia față de celelalte opțiuni.
Ingrediente: Baza de tort: 1/2 păstaie de vanilie, 100 gr. unt 80 %, 100 gr. zahăr, 4 gălbenușuri, 100 gr. făină, 1 linguriță praf de copt ( se poate înlocui cu albușurile rămase de la crema de vanilie), 4 linguri lapte, un praf de sare/ pentru bezeaua italiană: 5 albușuri, 200 gr. zahăr, 150 gr. fulgi de migdale, eventual migdale tocate/ Pentru crema de vanilie: 4 gălbenușuri, 1/2 păstaie de vanilie, 4 linguri amidon de porumb, 100 gr. zahăr, 500 ml.lapte/ Pentru frișcă: 3 ml. smântână de frișcă, 1 lingură zahar.
Mod de preparare:
A. Aș începe cu crema deoarece este mai migăloasă și îi trebuie și timp de răcire. V-aș sfătui să o faceți cu o zi înainte. Este cam la fel cu crema de patiserie dar cu mai mult amidon ca să fie mai groasă.
Cum faceți deci crema de vanilie? Despicați boabele
de vanilie, răzuiți semințele și puneți-le pe amândouă într-o cratiță împreună
cu laptele. Încălziți latele în timp ce amestecați până ce aproape
dă în clocot. Trageți cratița deoparte și împărțiți în două. Amestecați gălbenușurile de ou,
amidonul de porumb și zahărul și turnați peste jumătate din laptele încălzit în
timp ce amestecați. Se amestecă bine și apoi se toarnă totul înapoi în cratiță
și se amestecă cu restul de lapte. Se încălzește apoi amestecând tot timpul până
când crema se îngroașă (Nu uitați că se întărește și mai mult când se răcește,
deci nu trebuie să fie complet tare). E bine să o gustați din timp în timp când începe să dea în clocot până dispare gustul de amidon.Turnați-o într-un bol adânc sau pe o tavă pe care
le acoperiți cu folie de plastic la marginea cremei, ca să evitați să facă coajă deasupra. Puneți la frigider să se răcească. După răcire se va monta cu frișca bătută.
B. Setați
cuptorul la 180 de grade (dacă aveți electric să-i dați și sus și jos la fel). Tapetați o tavă de copt sau o tavă
lungă cu hârtie de copt. vă cu tot cu hârtia de copt ca să nu se rupă (hârtia o veți scoate după ce s-a răcit complet.
C. Amestecați untul și zahărul la temperatura camerei, într-un robot de bucătărie, până când sunt spumoase. Adăugați câte un gălbenuș de ou și amestecați bine între fiecare adăugare. Adăugați vanilia. Adaugati apoi făina cernută în prealabil împreună cu praful de copt, praful de sare, praful de copt si laptele și amestecați până obțineți o masă netedă.
D. Întindeți aluatul/aluatul de prăjitură peste hârtia de copt într-un strat uniform.
E. Bateți albușurile spumă cu 1/3 din zahăr (într-un castron complet curat) până devine spumos. Bateți în continuare la viteză mare și adăugați restul de zahăr puțin câte puțin până obțineți o bezea strălucitoare și mare.
F. Peste baza de tort se întinde bezeaua și se presară cu
fulgi de migdale rumeniți un pic, în prealabil într-o tigaie antiaderentă.
G. Coaceți tortul. Urmăriți la final, ca să nu se ardă tortul.
Bezeaua trebuie să fie aurită un pic dar nu arsă. Răciți apoi această baza de tort complet, scoțând-o din tavă îmreună cu hârtia de copt ca să nu se rupă (hârtia se va scoate când s-a răcit complet).
H. După ce prajitura și crema de vanilie s-au
racit complet, este timpul să asamblezi prajitura. Nu uitați să scoateți hârtia de copt. Împărțiți tortul în jumătate pe lungime sau lățime
și puneți o parte cu bezeaua în sus pe o farfurie de tort.
I. Bateți frișca. Scoateți de la rece crema de vanilie și mai bateți-o un pic cu mixerul să se înmoaie. Apoi adăugați treptat lingură cu lingură frișca peste cremă amestecând ușurel doar cu o spatulă.
J. Întindeți amestecul de cremă frișcă peste prima jumătate de bază de tort și apoi puneți deasupra cealaltă jumătate de bază de tort tot cu bezeaua deasupra. Dacă v- rămas cremă puteți netezi marginile cu ea.
K. Decorați cu fructe de pădure proaspete dacă vreți. Păstrați tortul la frigider până la servire cel puțin două ore.
Spor la treabă și poftă bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Pentru siguranta postarilor proprietarul blogului isi rezerva dreptul de a modera comentariile dvs.Din start vor fi sterse comentariile Anonime.Va multumim pentru intelegere