joi, 13 iunie 2024

Ovdukh și Dovga supe tipice Azerbaidjanului

Dovga este o supă făcută din iaurt simplu și o varietate de ierburi. Supa poate fi servită fie rece, fie caldă. Pentru a găti dovga pot fi folosite diferite ierburi– coriandru, mărar, mentă, cervil ( o plantă înrudită cu pătrunjelul) , pătrunjel etc. În mod tradițional, se servește ca ciorbă de nuntă și se introduce între feluri de carne, menită să stimuleze digestia, (O variantă a acesteia este abdug , populară în Iran. care nu include orez și se servește cu gheață vara).

Ovdukh: o supă răcoritoare de iaurt rece  pentru zilele de vară cu  castraveți și ierburi aromatice , tipică Azerbaidjanului. Opțional puteți folosi ouă fierte și carne slabă tocată și prăjită, dar varianta vegetariană este cea mai populară. Calitatea iaurtului este foarte importanta. Ar trebui să folosiți iaurt de casă sau soiurile preparate în Rusia, Turcia, Grecia sau Iran. Această supă rece de iaurt, cu amestecul său de ierburi proaspete și castraveți crocanți, este o alegere ideală pentru cei care caută o masă ușoară, dar aromată.

 Supă de iaurt și ierburi Ovdukh

 

Ingrediente Ovdukh: 2 căni de iaurt gros, 2 căni de apă rece, 1 castravete tăiat cubulețe, 1/4 cană mărar proaspăt tocat mărunt, 1/4 cană mentă proaspătă tocată mărunt, 2 cepe verzi tocate mărunt, 1 cățel de usturoi  tocat, sare marină neuodată și piper după gust, Opțional: ouă fierte și ridichi pentru ornat + Opțional: o mână de orez fiert sau nucă tocată pentru textură

Mod de preparare:  1-Într-un castron mare, amestecați iaurtul simplu și apa rece până se omogenizează. 2-Adăugați în amestecul de iaurt castraveții tăiați cubulețe, mărar proaspăt, mentă, ceapa primăvară și usturoi tocat. 3-Se condimentează supa cu sare și piper după gust. Se amestecă bine pentru a combina toate ingredientele. 4-Acoperiți și lăsați supa la frigider pentru cel puțin 1 oră pentru a permite aromelor să se topească și supei să se răcească. 5-Înainte de servire, amestecați bine supa. Ajustați condimentul dacă este necesar.  6-Serviți  rece, ornată cu ouă fierte și ridichi feliate dacă doriți. Pentru un plus de textura, poți adăuga în supă și orez fiert sau nucă tocată. 7-Bucurați-vă de această supă răcoritoare ca un antidot perfect pentru o zi fierbinte de vară.

Concluzie: Rețeta mea de  Ovdukh oferă o evadare încântătoare în tradiția culinară azeră, unde ingredientele simple se reunesc pentru a crea un fel de mâncare care este atât hrănitor, cât și revigorant. Această supă rece de iaurt, cu amestecul său de ierburi proaspete și castraveți crocanți, este o alegere ideală pentru cei care caută o masă ușoară, dar aromată. Fie că sunteți familiarizat cu bucătăria azeră sau că explorați noi gusturi, Ovdukh este o încercare obligatorie, care va aduce cu siguranță o înviorare experiență culinară de vară.

Supa de iaurt și ierburi  Dovga

Acest fel de mâncare cremoasă combină două dintre lucrurile preferate ale azerilor (supă și iaurt), așa că nu e de mirare că este considerat un fel de mâncare național. Este adesea servit rece vara, în stil gazpacho, iar ierburile aromate și iaurtul oferă o aromă răcoritoare. Dar în timpul iernii, se servește fierbinte și, datorită cremosității sale bogate și a orezului hrănitor, oferă într-un bol cam atât de mult confort pe cât ți-ai putea dori.

Ingrediente:  2½ linguri ulei de măsline,  2 căței de usturoi zdrobiți,    2 cepe tocate foarte fin, 110 gr. (½ cană) orez alb cu bob mediu,1 litru  (4 căni) de supă de pui, 350 gr. carne tocată de miel sau vită,    1,1 kg (4 căni) de iaurt în stil grecesc, 1 lingură făină, 1 ou bătut ușor, 400 gr. năut la conserva clătit și scurs, 2 legături de mărar tocat mărunt, 2 buchete coriandru proaspăt tocate mărunt, 1 legătură de mentă tocată mărunt, 1 legatură pătrunjel creț tocat mărunt, 150 gr. frunze de baby-spanac  feliate,    fulgi de ardei iute uscati pentru servit, sare marină neiodată  și piper.

Mod de preparare:

Încingeți uleiul într-o cratiță mare la foc mediu. Adăugați usturoiul și trei sferturi din ceapa tocată, apoi gătiți, amestecând, timp de 6 minute sau până când devine translucid. Adăugați orezul și gătiți, amestecând, timp de 3 minute sau până când orezul este ușor prăjit. Adăugați supa de pui, amestecați pentru a se combina, apoi aduceți la fiert. Acoperiți și gătiți la foc mediu-mic, amestecând din când în când, timp de 15 minute sau până când orezul este fraged. Între timp, pentru a face chiftele, combină carnea tocată și ceapa rămasă într-un castron. Asezonați cu sare și piper. Folosind mâinile curate, amestecați pentru a se combina, apoi formați bile de 2 cm. Adăugați chiftele la amestecul de bulion fiert și gătiți timp de 5 minute sau până când sunt fierte. Folosind o lingură cu fantă, transferați chiftele într-un castron. Puneți iaurtul într-un castron mare, apoi adaugați făină și ou și bateți până se omogenizează. Adăugați jumătate din amestecul de bulion fierbinte în iaurt, amestecând pentru a se combina, apoi turnați înapoi în amestecul de bulion rămas în cratiță. Gatiti la foc mediu, amestecand constant, timp de 8 minute sau până se îngroașă ușor. Adăugați chiftelele și năutul și gătiți, amestecând, timp de 2 minute sau până când se încălzește binișor. Adăugați ierburile tocate și spanacul și gătiți încă 2 minute sau până când verdeața se face. Asezonați, apoi serviți imediat, presărați cu fulgi de ardei iute uscat.



Spor la treabă și poftă bună!

 


sâmbătă, 8 iunie 2024

Pasta con zucchine cremosa e veloce-Paste rapide cu dovlecei

Ingrediente: 400 gr. miez de dovlecei, sare marină neiodată, piper alb proaspăt măcinat, o ceapă albă, 2 căței de usturoi, 50 de ml. ulei de măsline extravirgin, ulei de prăjit cât este necesar, 100 gr. semințe de pin prăjite ușor, 500 gr. dovleeci tăiați rondele subțiri și ținuți cu sare, ca să-și lase zeama, pentru două persoane-150 gr. paste scurte, 100 gr. pecorino sau parmezan ras.

Mod de preparare: Puneți miezul dovleceilor împreună cu usturoiul, ceapa, sarea și piperul într-un mixer, iar în timp ce acesta  lucrează,  adaugați uleiul încet (cca 50 de ml.). Prăjiți semințele de pin, într-o tigaie mică după care prăjiți și dovleceii rondele scurși bine într-o altă tigaie cu puțin ulei de prăjit. Puneti pastele în multă apă cu sare și fierbeți-le al dente, lăsând puțină  apă de gătit deoparte.

Într-un castron mare, combinați pastele, crema de dovlecei, semințele de pin prăjite și dovleceii prăjiți  și niște pecorino sau parmezan ras.

Serviți imediat preparatul.

 

Spor la treabă și poftă bună.

vineri, 7 iunie 2024

Πίτα της Τεμπέλας-Píta tis Tempélas-Plăcinta leneșilor

Bucătăria tradițională din Epir oferă plăcinte delicioase, ca parte integrantă a experienței gastronomice locale. Ingredientele locale, naturale și produsele de patiserie phyllo sunt cheia acestor plăcinte aromate. Plăcintele tradiționale Zagori pot fi găsite în întreagul Epir și sunt relativ simplu de făcut, dar pline de aromele bogate ale regiunii. Cercetând bucătăriile regionale, suntem de obicei obișnuiți să întâlnim  bucătari incredibil de primitori, care nu numai că își împărtășesc rețetele și sfaturile, dar pot merge până la a organiza un întreg eveniment de gătit pentru noi, invitându-și prietenii și rudele, în nerăbdarea lor de a învață-ne gătitul satului sau regiunii lor. Dar ocazional întâlnim un bucătar profesionist sau semi-profesionist care refuză cu încăpățânare să-și descrie măcar vag felul de mâncare. Și totuși călătorind  prin Grecia am întâlnit un bcătar semiprofesionist care mi-a povestit această rețetă. De fapt această rețetă este o versiune a clasicei alevropita. Ca să iasă perfect această plăcintă trebuie coaptă  în cuptorul cu lemne pentru a face diferența de alevropita sau kourkoutopita cum mai este cunoscută! Plăcintele cu carne și plăcintele făcute cu verdeață cu frunze și multe straturi de foi de aluat filo întinse subțire sunt, de asemenea, elemente de bază ale bucătăriei din Epir. Plăcintele sunt făcute în mod tradițional în forme mari numite Ταψί Χάλκινο-Tapsí Chálkino, tăvi rotunde de copt din cupru și apoi coapte în cuptoare cu lemne.

Numele său stârnește râsul, dar este o plăcintă foarte ușoară, deoarece nu are instrucțiuni strict definite și acest lucru o face deosebit de populară.

Dacă nu ați mai făcut niciodată o plăcintă, aceasta este rețeta cu care începeți. Cu o aromă puternică de feta, devine pufoasă și bineînțeles că se termină repede pentru că nu înțelegi cât de repede se mănâncă.

Ingrediente: 1 pachet horiatiko phyllo (decongelat) sau orice alte foi de plăcintă groase, 2/3 cană lapte, 2 ouă, 2 căni cu feta mărunțită+100 gr. kefalotiri ras (amestecate) , ulei de măsline grecesc pentru perierea foilor (cât este necesar), 1 linguriță oregano grecesc uscat,1 linguriță mentă uscată, un praf de fulgi de ardei rosu iute opțional.

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la maxin. Așezați foaia(e) de filo pe o tavă de copt tapetată cu pergament, cu margini de 30 cm/45 cm, (în cazul care nu aveți una rotundă de 38 cm diametru). Ungeți hârtia de copt cu ulei de măsline. Într-un castron, amestecați laptele și ouăle și lăsați deoparte în timp ce lucrați cu foile. Așezați o foaie de plăcintă pe foaia de copt, ungeți cu ulei de măsline și apoi așezați o altă foaie de filo și ungeți cu ulei de măsline. Presărăți jumatate din amestecul feta+kefalotiri ras peste a doua foaie si turnati deasupra jumatate din amestecul de oua. Stropiți cu oregano, mentă și fulgi de ardei roșu. Deasupra se aseaza o a treia foaie, se unge cu ulei de masline, apoi se așează ultima foaie deasupra și se unge cu ulei de măsline. Presărați amestecul feta+kefalotiri rămas deasupra și stropiți cu amestecul de ouă rămas. Presărați cu mai mulți fulgi de ardei roșu, după gust. Coaceți în cuptorul preîncălzit dat acum la jumătate timp de 25 de minute sau până când devine foaia maro auriu și crocantă. Dacă blatul se rumenește prea repede, acoperiți plăcinta lejer cu foaie de pergament și continuați coacerea. Serviți imediat, folosind un tăietor de pizza pentru a tăia plăcinta în bucăți. Alături să aveți niște iaurt de capră/oaie.

Spor la treabă și poftă buna!