miercuri, 27 august 2025

Vinete în stil sicilian incredibil de delicioase

În această rețetă foarte simplă veți descoperi cum să preparați vinete umplute la cuptor,  în stil sicilian autentic. Este o mâncare mediteraneană simplă, aromată și sănătoasă! În această rețetă, umplem vinete fragede coapte la cuptor cu roșii cherry zemoase, mozzarella cremoasă de bivoliță, măsline și busuioc proaspăt pentru un echilibru perfect de arome și texturi.

Această rețetă vegetariană este ideală ca fel principal sau ca garnitură consistentă și este plină de aromele bogate ale sudului Italiei.  

Ingrediente:  2 vinete, 350 gr. roșii cherry, 1 cățel de usturoi, 20-25 măsline fără sâmburi, 250 gr. mozzarella de bivoliță, ceva pecorino ras, frunze de busuioc proaspete, sare marină neiodată, piper, oregano, ulei de măsline.

Mod de preparare:  Spălați vinetele  și tăiați-le pe jimătate.Cu vârful unui cuțit tăiați în carne romburi. Dați la cuptor și coaceți  la 200 gr. C timp de 30 de minute. În acest timp tăiați pe jumătate  roșile cherry. Adăugați ulei de măsline într-o tigaie , puneți în ea usturoiul zdrobit, roșile și ceva frunze de busuioc. Condimentați cu sare, piper și oregano. Acoperiți și gătiți timp de 7-8 minute. Tăiați bila de mozzarella de bivoliță în mai multe felii. Scoateți vinetele din cuptor și cu dosul unei furculițe apăsați energic să se lase miezul copt. Adăugați peste sosul de roșii, puneți bucăți de mozzarella și măsline, pudrați cu pecorino ras, așezați frunze de busuioc și dați la cuptor să se gratineze la  180 gr. C  timp de 8-10 minute.

Serviți cald preparatul.

 

Spor la treabă și poftă bună! 

Tagliatelle Al Limone

Ingrediente: 250  gr. Tagliatelle proaspete (pentru două persoane), 60 gr. unt în cuburi, 150 gr. de parmezan ras,   Coajă de la o  lămâie bio,  sucul de la 1/2 lămâie, câteva roșii cherry, puțină sare marină neiodată, piper proaspăt măcinat.


Mod de preparare:  Fierbeți tagliatelle în multă apă cu sare conform indicațișor de pe ambalaj. În timp ce se fierb, într-un castron adaugați toate ingredientele rămase și înainte de a fi gata, scoateți două căni de apă de fierbere și turnați-le în vasul cu aceste ingrediente. 

Amestecați bine cu o furculiță pentru a deveni puțin cremos. Scurgeți Tagliatelle-le și adăugați-le  în vas împreună cu amestecul de ingrediente, dați la foc mic și amestecați  timp de 1 minut până când sosul  se îngroașă.

Spor la treabă și poftă bună! 

vineri, 22 august 2025

Πατάτα με μελιτζάνα στο φούρνο- Patátes me melitzána sto foúrno- Cartofi cu vinete la cuptor

Patátes me melitzána sto foúrno- Cartofi cu vinete la cuptor
Pentru această rețetă de Cartofi cu vinete la cuptor folosim următoarele

Ingrediente: 6-7 cartofi, 2 vinete medii, 1 ceapă albă, 3 căței de usturoi, 3-4 morcovi mai micuți, 1 ardei, 100 de grame de brânză tare, 1 conservă de roșii din conservă (sau 4 roșii + 150 ml de apă), busuioc uscat după gust, sare marină neiodată, piper – după gust, scorțișoară, nucșoară.

Mod de preparare: Spălați vinetele, tăiați-le în rondele sau felii, puneți-le cu apă într-u castron, dați-le cu sare și lăsați-le să stea 15 minute. Apoi scurgeți apa, presați și uscați vinetele și prăjiți-le în ulei vegetal pe ambele părți. Puneți vinetele prăjite pe hârtie absorbantă ca să îndepărtați excesul de ulei. Curățați cartofii, tăiați-i felii. Fierbeți cartofii timp de 5 minute, scoateți-i și lăsați-i să se răcească. Tocați mărunt ceapa, morcovii, ardeiul și usturoiul și înăbușiți-le în ulei vegetal până se rumenesc. Adăugați roșile și fierbeți la foc mic timp de 5 minute, adăugați sare, piper, busuioc, scorțișoară și nucșoară. Într timp dați brânza pe răzătoare. Într-o tavă de copt, puneți puțin sos de roșii după care puneți alternativ vinetele și cartofii. Turnați peste sosul de roșii rămas și presărați cu brânză. Dați vasul la cuptorul preîncălzit la 180-200 gr. C. pentru aproximativ 30 -45 de minute în funție de cuptor. Serviți fierbinte cu puțin tzatziki alături.

Spor la treabă și poftă bună!

vineri, 8 august 2025

Ντολμαδάκια με μελιτζάνα-Dolmadákia me melitzána-Sărmăluțe (Dolmadakia) cu vinete

Sărmăluțe (Dolmadakia) cu vinete
Pe pământul sacru al Muntelui Athos, alături de latura spirituală, înflorește arta bucătăriei monastice, care laudă alimentația sănătoasă și frumusețea preparatelor cu ulei de măsline prin rețete vegetariene, simple și delicioase, create cu dragoste și grijă, întruchipând esența unei vieți simple. Bucătăria monastică, oferă mese hrănitoare, pline de culori și arome vibrante, pentru care sunt folosite produse proaspete, din pământul fertil al Muntelui. Înțelepciunea secolelor se îmbină cu dragostea pentru mâncare, creând o experiență culinară plină de pace și seninătate. 

Să savurăm în rețeta următoare, unul din preparatele mănăstirești.

Dolmadakia cu vinete duce rețetele clasice grecești cu frunze de viță umplute, la un nou nivel de sofisticare. În acest preparat de post, frunzele de viță sunt înlocuite în favoarea vinetelor tăiate felii subțiri, folosite ca înveliș pentru un amestec delicios de, legume cu orez, semințe de pin și ierburi aromatice. Vinetele conferă o textură catifelată și o aromă subtilă pământie fiecărei îmbucături. 

 

Ingrediente: 1 ½ kg. vinete, 4 roșii coapte, 2 cepe albe, 4-6 fire de ceapă verde, 1 cană de orez, puțin mărar tocat fin, puțin pătrunjel creț tocat fin, puține semințe de pin,1 ardei roșu+1 ardei galben+1 ardei verde (tăiați cubulețe), sare marină neiodată și piper mozaic proaspăt măcinat, 1 cană de ulei de măsline extravirgin, ulei pentru prăjit  cât este necesar.

 

Mod de preparare: A. Tăiem vinetele în felii subțiri și le prăjim ușor. Imediat după aceea, le punem pe o hârtie absorbantă. B. Coacem semințele de pin în ulei de măsline.  C. În același timp, punem orezul în apă timp de aproximativ o jumătate de oră. D. Pentru umplutură: Tocăm ceapa mărunt și ardeii în cubulețe mici.  Le înăbușim într-o tigaie adăugând o linguriță de zahăr. Apoi, adăugăm  2 roșii date pe răzătoare, orezul, semințele de pin cu uleiul în care le-am copt, mărarul, pătrunjelul tocat mărunt și ceapa verde tocată. Condimentăm bine cu sare și piper. Luăm tigaia de pe foc. E. Pentru asamblare: Luăm  două felii de vinete, le așezăm una peste alta în formă de cruce. Punem o lingură de umplutură în mijloc. Învelim bine și asigurăm cu o scobitoare. Punem „dolmadakia” într-un vas termorezistent, una lângă alta. Turnam uleiul de măsline rămas și  cele două roșii rămase date pe răzătoare. F. Coacem într-un cuptor preîncălzit timp de o jumătate de oră la 180°C.

Sfaturi:

 

  1. Trebuie să fim atenți la timpul de gătire al umpluturii, deoarece amestecul nu trebuie să fiarbă prea mult.
  2.  Dacă nu aveți timp suficient, sau priceperea necesară pentru înpachetarea vinetelor, puteți opta pentru o alternativă la fel de delicioasă. Pur și simplu preparați aceeași rețetă și, în loc să înveliți umplutura cu felii de vinete, întindeți-le deasupra înainte de a  introduce în cuptor.
  3.  Dacă nu vă plac semințele de pin, le puteți pur și simplu omite.

 

Spor la treabă și poftă bună!

miercuri, 23 iulie 2025

Xταπόδι Κρασάτο-Xtapódi Krasáto-Caracatiță în sos de vin roșu

Xταπόδι Κρασάτο-Xtapódi Krasáto-Caracatiță în sos de vin roșu

Ingrediente:
1 caracatiță-curățată- de circa 700 gr., 2 cepe albe tăiate peștișori, 3 căței de usturoi zdrobiți, câteva cuișoare, 1 ⁄2 cană de vin roșu (120 ml.), 1 conservă de roșii tocate ( 400 gr.), 2 frunze de dafin, 1 ⁄4 cană ulei de măsline, sare marină neiodată și piper verde.

Mod de preparare: Fierbeți caracatița în apă timp de 30 de minute până la înmuiere. Tăiați-o apoi în bucăți. Sotați ceapa și usturoiul în ulei, adăugând și cuișoarele.  Adaugați vinul, roșile, foile de dafin și bucățile de caracatiță. Gătiți acoperit 45–60 minute. Decorați înainte de servire cu crenguțe de rozmarin. Serviți cu pâine sau orez.

Spor la treabă și poftă bună! 

duminică, 20 iulie 2025

Chifteluțe delicate de vinete în sos de roșii aromat

Chifteluțe delicate de vinete în sos de roșii aromat
Ingrediente: 2 vinete, 1 linguriță sare marină neiodată, ulei de măsline  extravirgin, 3 căței de usturoi, 2 cepe albe mari, 2 roșii  coapte, 1 sticlă bulion de roșii, 2 felii de pâine tip toast, 50 ml. lapte, sare marină neiodată după gust, piper negru după gust, scorțișoară și nucșoară după gust, 1 linguriță oregano, puțină mentă, 1 linguriță boia de ardei,  100 gr. cașcaval tăiat cubulețe, 1 legătură de pătrunjel tocat, 1 ou, 50 gr. pesmet, 50 gr. parmezan. 

Mod de preparare: Începeți cu sosul. Curățați și tocați ceapa. Puneți-o într-o tigaie în care ați încins uleiul (să acoperă fundul).  Lăsați  să se rumenească câteva minute, amestecând des pentru a nu se arde, apoi adăugați usturoiul sfărâmat cu cuțitul după care  roșile tăiate cubulețe și bulionul de roșii. Condimentați cu sare, piper, orehano, mentă, boia, scorțișoară și nucșoară. Gătiți la foc mic timp de aproximativ 20 de minute cu capacul pus. La sfârșitul gătirii, mai condimentați cu sare și adăugați câteva frunze proaspete de mentă pentru aromă.

Între timp preparați aluatul pentru chiftelele de vinete. Tăiați vinetele pe lung după care fiecare bucată în cubulețe. Puneți-le într-un bol și dați-le cu sare bine. Lăsați-le circa 20 minute după care scoateți-le pe șervete de hârtie și presați-le ușor cu alte șervete de hârtie ca să scoateți excesul de lichid. Apoi întideți bucățile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, dați-le cu ulei și dați la cuptor pentru aproximativ 15-30 minute până se înmoaie. Apoi puneți-le într-un castron și cu ajutorul unui mixer de mână făceți-le piureu, dar nu foarte fin. Adăugați pătrunjelul, oul, pesmetul, parmezanul și cele două felii de pâine ținute în lapte și sfărâmate în prealabil cu furculița. Amestecați bine. Din acest amestec faceți chiftele în mijlocul cărora puneți cascavalul. Dați-le prin pesmet. Puneți aceste chiftele în tigaia cu sosul și fiebeți circa 10 minute, adăugați apă la nevoie.

Spor la treabă și poftă bună! 

vineri, 4 iulie 2025

Parmigiana di melanzane sau vinete gratinate la cuptor cu brânză și sos de roșii

Parmigiana di melanzane
Parmigiana di melanzane sau vinete gratinate cu brânză și sos de roșii la cuptor este o rețetă populară în sudul Italiei care  poate fi facută și cu dovlecei sau altele, nu doar cu vinete. Originea vinetelor este orientală, fiind aduse de arabi în Spania îb timpul dominației lor. Este regina meselor cu un singur fel de mâncare. O rețetă împărtășită și disputată în ceea ce privește originile sale de la nord la sud: Emilia Romagna, Campania ( Parmigiana 'e mulignane ) și Sicilia ( Parmiciana sau Patrociane ) cu unele variații de ingrediente și metode de compoziție, dar toate absolut fabuloase! V-ați întrebat vreodată de ce se numește așa? Numele „parmigiana” derivă din sicilianul „parmiciana”, care în dialect indică stiva de șipci de lemn a obloanelor: de fapt, gândiți-vă la modul în care sunt aranjate feliile de vinete într- o tigaie și veți observa asemănările. Puține ingrediente precum roșii, vinete prăjite , busuioc și mozzarella și multă savoare pentru un fel de mâncare simbolic al bucătăriei mediteraneene!  Se poate face  și  în varianta light mai ușoară este concepută pentru cei care își doresc o masă gustoasă care respectă parametrii unei diete funcționale și metabolice sănătoase. Utilizarea vinetelor coapte la cuptor fără prăjire, a mozzarelei light și a uleiului de măsline extravirgin permite reducerea aportului de calorii și grăsimi saturate, făcând preparatul potrivit și pentru cei care urmează o dietă hipocalorică, cu o încărcătură glicemică scăzută sau sunt atenți la colesterol și digestie. Piureul de roșii, important pentru această rețetă  dacă este gătit corect cu ulei de măsline extravirgin, promovează absorbția licopenului, cunoscut pentru efectul său protector asupra sistemului cardiovascular.

Acaeastă rețetă de Parmigiana se mai poate face cu :  legume și parmezan în sos alb,  flori de dovlecel, hamsii, fructe de mare.

Ingrediente: 1 kg. de vinete lunguiețe, 700 ml. piureu  de  roșii pasate fără zahăr adăugat,  500 gr. mozzarella , 150 gr.   Parmigiano Reggiano DOP (ras) o  ceapă albă, 2-3 căței de usturoi,  busuioc  proaspăt după gust, ulei de măsline extravirgin după gust ,  sare marină neiodată după gust.

Mod de preparare: Pentru a prepara parmigiana de vinete, începeți cu sosul. Curățați și tocați ceapa. Puneți-o într-o tigaie în care ați încins uleiul (să acoperă fundul).  Lăsați  să se rumenească câteva minute, amestecând des pentru a nu se arde, apoi adăugați usturoiul sfărâmat cu cuțitul după care piureul de roșii.

Gătiți la foc mic timp de aproximativ 20 de minute cu capacul pus. La sfârșitul gătirii, condimentați cu sare și adăugați câteva frunze proaspete de busuioc pentru aromă.

Întrre timp clătiți vinetele sub jet de apă, tăiați-le fâșii subțiri pe lungime (de 4-5 mm grosime) , uscați-le cu grijă cu hârtie absorbantă, pudrați-le cu sare și lăsați-le la scurs cu o greutate deasupra. Dup 10 minute uscați-le din nou și  apoi așezați-le pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt, ungându-le cu puțin ulei de măsline extravirgin. Coaceți-le într-un cuptor preîncălzit la 180°C. timp de aproximativ 20 de minute, până se rumenesc ușor. Lăsați-le apoi să se răcească.

Tăiați mozzarella în felii sau cuburi și lăsați-o să se scurgă pe hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de lichid, util pentru a preveni ca preparatul să fie prea apos.

Începeți să preparați parmigiana: pe fundul unei tăvi de copt turnați un strat subțire de sos de roșii, apoi un strat de vinete coapte, urmat de cuburi de mozzarella și o presărare de Parmigiano Reggiano și grunze de busuioc. Continuați în această ordine până când toate ingredientele sunt folosite, terminând cu sos de roșii și Parmigiano la suprafață.

Dați la cuptor și coaceți la 180°C. timp de 30 de minute, verificând dacă suprafața este ușor gratinată și aurie.

După coacere, lăsați-o să se odihnească cel puțin 10 minute înainte de a tăia și servi, pentru a permite lichidelor să se stabilizeze și aromelor să se îmbine.

Sfaturi :

A.     Conservare/ Păstrați parmigiana de vinete la frigider acoperită cu folie alimentară timp de 1-2 zile. Poate fi congelat după gătire, poate deja împărțit în porții și decongelat în frigider atunci când este nevoie înainte de a fi încălzit.

B.      Vinetele perfecte pentru această rețetă sunt marilunguie’e, de un violet închis frumos și strălucitor și la atingere, trebuie să fie ferme - nici prea tari, nici prea moi.

C.      Pasul cu scurgerea vinetelor nu este necesar datorită caracteristicilor soiurilor de vinete care se găsesc astăzi, mult mai puțin amare decât în ​​trecut. Dacă preferați, puteți face acest lucru, amintindu-vă să le clătiți bine înainte de utilizare.

D.      Cât despre variante: unii dau vinetele cu făină sau le trec prin ouă, sau fac ambele. Cât despre brânzeturi, puteți opta pentru caciocavallo, așa cum se face în Sicilia sau în Calabria. Cineva ar putea dori să adauge și o adiție delicioasă, cum ar fi ouă fierte tari feliate.

 

Spor la treabă și poftă bună! 

 

luni, 30 iunie 2025

Yoğurtlu Közlenmiş Biber Salatası-Salată de ardei copți cu iaurt

Yoğurtlu Közlenmiş Biber Salatası
Acest aperitiv cu iaurt și ardei roșu copt, este ușor de preparat și vă va însenina mesele de vară. Sunt sigur că nu vedeți acest aperitiv pentru prima dată, probabil l-ați întâlnit și l-ați gustat la o petrecere la care ați fost în Turcia. Totuși, dacă nu ați încercat niciodată să-l preparați, puteți face o premieră astăzi. Credeți-mă, veți experimenta aroma pe care ați avut-o la petreceri. Este o gustare rece de vară sau o garnitură grozavă pentru cărnuri fripte, frigărui etc.

Aperitivul cu ardei roșu copt a cărui rețetă o dau mai jos și pe care îl puteți prepara practic cu ardeii roșii copți pe care îi păstrați în frigider, vă va lăsa un gust de neuitat. Mai mult, nu vă va ocupa mult timp. Poftă bună celor care îl vor încerca.

 

Ingrediente: 7 ardei kapia roșii copți, 3 linguri de ulei de măsline extravirgin, 5 linguri de iaurt 10% gros, stors  ( sau Labneh)+aproximativ 5 linguri de apă, 1 linguriță de sare marină neiodată, 2-3 căței de usturoi, opțional:1-2 ardei iuți bulgărești(copți )

 

Mod de prepararePentru a coace ardeii roșii la cuptor, faceți mai întâi câteva tăieturi pe ardei cu un cuțit. Așezați-i pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt și lăsați-i să se coacă într-un cuptor preîncălzit la 180°C. timp de aproximativ 20 de minute. După expirarea timpului, scoateți ardeii din cuptor și lăsați-i să se răcească. (Puteți face această rețetă cu ardei roșii din conservă sau ardei pe care i-ați copt vara, în congelator). După ce  curățați de coajă ardeii roșii răciți, îi tăiați în pătrate și îi puneți într-o tigaie și îi înăbișiți timp de 2-3 minute, amestecând ocazional, până când apa se evaporă. Apoi adăugați ulei de măsline și îi prăjiți încă 5 minute, dupî care îi luați de pe aragaz și îi lăsați să se răcească. Între timp, deschideți iaurtul scurs, îl răsturnați într-un castron cuprinzător, amestecându-l cu apă. Adăugați sarea și usturoiul pisat și amestecați. Puneți ardeii răciți în sosul de iaurt și amestecați bine, apoi îi puneți pe un platou de servire potrivit. Adăugați și ardeii iuți copți. Puteți servi garnisind cu pătrunjel. 

Sfaturi:

Ardeii roșii se coc și se curăță de coajă. Dacă aveți ocazia, veți obține cel mai bun rezultat pe grătar, dar dacă nu aveți o astfel de șansă ca mine, îi puteți prăji acasă la cuptor. Pentru a face acest lucru, tăiați partea de tulpină a ardeilor și goliți-i. După spălare, așezați-i pe o tavă de copt.

Puneți tava la cuptor și gătiți până când pielița ardeilor se umflă și ajunge la consistența la care pot fi curățați. Aveți grijă, dacă gătiți prea mult timp, curățarea pieliței poate fi o problemă.

După ce o parte este gătită, întoarceți-o și gătiți cealaltă parte. Așteptați să se răcească după ce o scoateți din cuptor. În această etapă, o puteți păstra într-un recipient acoperit sau, dacă o puneți într-o pungă de frigider, veți observa că este mai ușor de curățat.

Curățarea interiorului ardeilor în prealabil vă va ușura mult munca.

Ar trebui să vă asigurați că iaurtul pe care îl folosiți este strecurat.

 

Spor la treabă și poftă bună!