tag:blogger.com,1999:blog-4763007895960166513.post1560186682882188082..comments2023-09-23T11:16:05.517+03:00Comments on La Papa Gheorghiu: Ellinika Tyria-Branzeturi grecestiPapa Gheorghiuhttp://www.blogger.com/profile/02159550624738187853noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-4763007895960166513.post-37494656712108521722014-04-22T10:02:28.651+03:002014-04-22T10:02:28.651+03:00Buna ziua. Datorita reliefului Greciei se cresc ma...Buna ziua. Datorita reliefului Greciei se cresc mai mult oi si capre deci branzeturile provin din acest tip de lapte. O branza gen Tvorog care se face din lapte de vaca nu stiu sa existe , exista ceva proaspat de genul Mizithra sau Anthotiro (dar sunt facute cu lapte de oaie si capra). Sunt foarte putine produse din lapte de vaca gen :<br /><br />Metsovone este una dintre puținele vacii brânzeturi din lapte de Grecia și ca si Kasseri face parte din grupul de branzeturi filate . Numită după orașul de la munte din Metsovo , este o adaptare a branzei italienesti Provolone. Se tine catreva luni la maturat in beciuri dupa care se afuma natural si se sigileaza cu parafina.<br />O altă branză din lapte de vacă este San Michali , provine din insulele Syros . Acesta este o moștenire de la călugării venețieni care au venit pe insulă în 1500. Si acum se mai pastrează rasa de vaci adusă de acestia. Brânza are o crustă naturală , cu găuri mici și gust untos pronunțat , dar există o aromă subtilă ce aminteste de parmezan .<br />Alt branza dar tot tare la care se foloseste lapte de vacă este Graviera . Există trei tipuri de Graviera: de Agrafon , de Kritis și de Naxou . Graviera Agrafon , a apărut in munți Agrafa din Grecia Centrală , fiind o mostenire a turmelor de nomazi care cutreierau zona acum secole . La maturitate această brânză are o aromă de nucă ,este ușor sărată și unt și este o excelenta brânză de servit cu fructe . Graviera Kritis se face pe insula Creta . Din insula Naxos din Ciclade , vine de asemenea, de la mostenirea venețiană Graviera Naxou care are o oromă de migdale. este mai soft decat Graviera făcută din lapte de oaie , Graviera Naxou merge bine cu fructe cum ar fi pere . Papa Gheorghiuhttps://www.blogger.com/profile/02159550624738187853noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4763007895960166513.post-91974830977946366002014-04-21T22:25:02.641+03:002014-04-21T22:25:02.641+03:00exista brinza de vaci (tvorog) in Grecia, si cum s...exista brinza de vaci (tvorog) in Grecia, si cum se numeste? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4763007895960166513.post-49058564914812405542012-02-04T06:36:57.894+02:002012-02-04T06:36:57.894+02:00in primii 2,5 ani in Grecia am lucrat in fabrica d...in primii 2,5 ani in Grecia am lucrat in fabrica de branzeturi . Fac aici niste complectari la ceea ce spui mai sus. Cantitatea standard de lapte din FETA este urmatoarea- 70% lapte de oaie si 30% lapte de capra.Daca se creste procentul de lapte de oaie (MAX 80% ) FETA devine mai grasa mai untoasa(unii prefera asa ceva) daca se creste cantitatea de lapte de capra (MAX 40 %) FETA are un gust mai picant si devine mai tare.<br />ANTHOTIRO - este de fapt urda romanesca , atat ca poate fii sarata sau nesarata<br />MYZITHRA - este aceeasi urda romaneasca care se sareaza , se pune in "sadila" in aceea panza de tifon folosita de ciobanii nostrii ptr prepararea branzei se strange foarte bine cu un snur ptr a iesi tot aerul din ea , se lasa cca 6-7 zile pana s-a scurs de tot , dupa care se trece prin sare grunjoasa si se pune la uscat. Daca nu o stringi bine si ramane aer in ea se va strica . Dupa care se macina si se obtine myzithra. Despre restul de branzeturi nu am ce spune ca nu am fabricat. Am vazut doar cum se face graviera si kefalograviera. <br />Sper ca am fost de folos . <br />P.S. nu am uitat de prozymiRazvannoreply@blogger.com